Vücudunuzu son bahara hazırlamanın yolları
Şişli Florence Nightingale Hastanesinden, beslenme ve diyet uzmanı Tuba Kayan Tapan, sonbahara vücudumuzun hazırlanmasından, yaz kilolarının verilmesine kadar bir sonbahar-beslenme rehberi sunuyor;
Omega 3 depresyonu önlüyor
Balıkta, cevizde ve sebzelerden semiz otunda bolca bulunan omega 3 depresyonu önlediği gibi, depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Sonbahar ayları balıkların da bollaştığı aylardır, dolayısıyla haftada 3 gün balık tüketimi günlük omega 3 gereksinimini karşılayacaktır.
B12 eksikliğine dikkat!
Sonbahar aylarında beslenmenizde protein içeriği yüksek besinlenmek, hem üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği gibi aynı zamanda, omega 3 ve B 12 vitamini içermesinden dolayı, oluşabilecek, depresyon ve bunalım halini ortadan kaldırmada yardımcı olacaktır.
Antioksidandan zengin beslenerek dinç kalın
Selenyum eksikliği depresyona neden olabilir. Yumurta, tam tahıllar, brezilya fındığı ve ton balığı ise selenyum zengini besinlerdir. C vitamimi de iyi bir antioksidandır. Kuşburnu, turunçgillerden, domates, biber, maydanoz, soğan, kırmızı ve mor meyveler, yeşil biber, brokoli ve yeşil salatalar C vitamin almanızı sağlayacak besinlerdir.
En az8 bardak su
Sonbahar aylarında toksin atımını hızlandırmak ve vücudumuzu canlandırmak için günlük en az 8 su bardağı su içilmelidir.
Kalsiyum
Süt ve süt ürünleri yalnızca protein sağlamaz, aynı zamanda kalsiyum içeriği sayesinde de kilo kontrolü sağlar. Yapılan çalışmalarda, kalsiyum alımı ve süt ürünlerinin tüketiminin arttırılması, kilo alımını engellediğini göstermiştir.
Peki yaz kiloları ne olacak?
Özellikle yazın alınan kilolar verilmek isteniyorsa, liften zengin kurubaklagiller, sebzeler, kinoa, tahıllar(bulgur) ve meyveler tüketilmelidir. Yüksek miktarda lif ve protein içermesi, özellikle kilo kontrolü için oldukça önemlidir. Hem tok tutar hem de abdominal yağlanmanın azalmasına neden olur.
Kinoa
Yazın alınan kiloların sonbaharda verilmesi için kinoa ile yapılan salatalar, ya da kinoa pilavı yapılabilinir. Ayrıca gluten içermediğinden dolayı, gluten intoleransı olanların da rahatça tükebildiği bir besindir.
Guava, Pembe greyfurt ve avokado
Guava antioksidan meyvelerden biridir. Içinde yüksek oranda likopen ve C vitamini bulunur. Özellikle kırmızı veya pembe etli guavalar likopenden zengindir. Pembe greyfurtta antioksidandan oldukça zengindir. Avakado antioksidan olan E vitamininden oldukça zengindir.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke