11 dakika 15 saniyede; Cumhuriyet davası nasıl çöktü?
Cumhuriyet'e yönelik soruşturma kapsamında 1 yıldır özgürlüklerinden mahrum bırakılan arkadaşlarımız için dünkü duruşmada da tahliye kararı çıkmadı. Duruşmanın ardından CNN Türk canlı yayınına katılan CHP'nin hukukçu milletvekillerinden Muharrem Erkek, tutuklu Cumhuriyet çalışanları ve avukatlarının duruşma salonunda yaptıkları savunmalarla Cumhuriyet davasının nasıl çöktüğünü tek tek örnekleri ile anlattı.
CHP Çanakkale Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi Muharrem Erkek, CNN Türk ekranlarında canlı yayınlanan Şirin Payzın ile Ne Oluyor programında, Cumhuriyet Gazetesi duruşmasından birkaç saat sonra Cumhuriyet Gazetesi davasının nasıl çöktüğünü 11 dakika 15 saniyede tüm ayrıntılarıyla anlattı.
Cumhuriyet davalarını ve soruşturma sürecini başından bu yana takip eden CHP'nin jukukçu veili Muharrem Erkek'in canlı yayında Cumhuriyet'e yönelik suçlamalar ve yargılamadaki uygulamalara dair çarpıklıklara dikkar çektiği konular şöyle:
HER DURUŞMA ÖNCESİ DOSYAYA SOKUŞTURULAN SÖZDE DELİLLER
Her duruşmadan bir gün önce ya da duruşma günü neden dosyaya 'delil' giriyor?
Gazetenin mali olarak zor durumda olduğunu ve proje üretilerek AB'den fon alınabileceğini söyleyen Aydın Engin ile Osman Kavala arasındaki konuşma, neden aleyhte delil gibi dosyaya konuldu?
Doğan Satmış'ın röportajı neden delil sayılır?
SAVCI NASIL HALEN GÖREVDE?
Hakkında terör soruşturması olan hakim, savcı ve hatta avukatlar bile görev yapamazken Cumhuriyet hakkında soruşturmayı resen başlatan Savcı Murat İnam, açık mevzuata rağmen neden hala görevde?
Bir terör sanığının böyle bir soruşturmayı yürütmesi bir hukukçu olarak kabul edilemez.
İddianameyi hazırlayan savcılardan bir ise HSK üyesi olarak atandı. Bu kişi, Cumhuriyet davasına bakan hakim ve savcılarla ilgili her türlü işlemi yapmaya yetkili hale getirildi.
HAKİMLER TERFİ ETTİRİLDİ
Tutuklama kararı veren Sulh Ceza yargıcı, yeni kurulan Ağır Ceza Mahkemesi'ne başkan yapıldı. Tutuklamaya itirazı reddeden Sulh Ceza yargıcı da Ağır Ceza Mahkemesi'ne başkan yapıldı. Bunlar uyargıda olağan süreçler değil.
'ELE GEÇİRİLDİĞİ' İDDİA EDİLEN VAKIF YÖNETİMİ
Bu davanın temeli, Cumhuriyet Vakfı yönetiminin FETÖ tarafından ele geçirilmesi iddiası. Cumhuriyet Vakfı yöneticisi Prof. Dr. Aydın Aybay vefat edince yapılan seçimde yerine Önder Çelik seçildi.
Önder Çelik kim? 1992 yılında gazetenin yayımlanması için Uğur Mumcu'larla, Ali Sirmen'lerle birlikte kurulan şirketin 11 kurucu ortağından biri. 25 yıl önce. Seçenler, Orhan Erinç, Hikmet Çetinkaya... Orhan Erinç 54 yıldır Cumhuriyet gazetesi mensubu. Hikmet Çetinkaya 51 yıldır Cumhuriyet gazetesinde. Cüneyt Arcayürek, İbrahim Yıldız, Akın Atalay... Seçenler de bunlar. Peki nasıl ele geçirilmiş oluyor Cumhuriyet gazetesi. Bu nasıl bir mantık.
İkinci iddia, Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasının değiştiği iddiası.
O kadar trajikomik bir iddia ki. Hakimler zaman zaman duruşmalarda kürsüden 'Haddinizi bilin, bize mesleğimizi öğretmeyin' diye sesleniyorlar. O zaman gazeteciler de hakimlere 'Bize mesleğimizi öğretmeyin' diye seslenme hakkında sahiptir. Böyle traji-komik bir dava.
BİLİRKİŞİ RAPORUNA RAĞMEN
Konusunda çok uzman bir Adli Bilirkişi, mehkemede çok önemli bri sunum yaptı. Emre İper telefonunda ByLock olduğu gerekçesi ile tutuklandı. Tek gerekçe bu. Bilirkişi, Emre İper'in telefonunda ByLock olmadığını ve hiç bir zaman yüklenmediğini kanıtladı teknik olarak. Bu raporla sanık lehine çok ciddi bir durum oluştuğu halde mahkeme yine tahliye kararı vermedi.
YARGININ DURUMU
Bugün toplumun yüzde 70'i yargıya güvenmiyor. Hakim ve savcıların yüzde 56'sı güvenmiyor. Bugün adli yargıda ilk derece mahkemelerde görev yapan hakim ve savcıların yüzde 70'inin kıdemi 3 yılın altında. Yüksek yargı mensupları bile adaletin olmadığına inanıyor. Böyle bir ortamda huzur ve kardeşlik tesis etmek mümkün mü?
EMNİYET'İN 'DELİL BULUNAMADI' RAPORU NEDEN İDDİANAMEYE KONULMADI?
Murat Sabuncu ve Akın Atalay 1 yıldır tutuklu. Soruşturma savcısı lehe olan her şeyi çıkarmış, zorlama, kurguya dayalı delilleri dosyaya doldurmuş. Dosyada bir tutanak var. 31 Mart 2017 tarihli, emniyet Mali Suçlarla Mücadele birimi tarafından hazırlanan tutanakta aynen şöyle diyor; "Akın Atalay ve Murat Sabuncu hakkında yapılan sorgulamada, FETÖ-PDY örgütü kapsamında çeşitli birimler tarafından dairemize gönderilen ve Analiz Şube Müdürlüğünde toplanan tüm belgelere bakıldığında bu listelerde bu şahıslar hakkında hiç bir kayda rastlanmamıştır" diyor. Bu tutanak iddianameden 3 gün önce soruşturma dosyasına girdiği halde iddianameye girmiyor. Daha sonra mahkeme dosyasında karşımıza çıkıyor. Böyle bir iddianame ile bu insanlar 365 gündür tutuklu."
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- 'Dört milletvekili, 20 başkan...'
- Şeriat tutmayınca tehdit hukuku!
- İşte 500 bin liranın aylık getirisi!
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!