11 madde kabul edildi
TBMM Adalet Komisyonu'nda, Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı'nın 11 maddesi kabul edildi. Tasarının 11 maddesi kabul edilen Komisyonda, ''Özel Durumlara İlişkin Hükümler'' uzun süre tartışıldı.
Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı'nın 11 maddesi kabul edildi.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, Türkiye Bankalar Birliği'nin itiraz ettiği maddeleri ekonomiden sorumlu bakanlarla görüşmek istemesi üzerine, tasarının görüşmeleri ertelendi.
Tasarının 11 maddesi kabul edilen Komisyonda, ''Özel Durumlara İlişkin Hükümler'' uzun süre tartışıldı.
Türkiye Bankalar Birliği Temsilcisi Prof.Dr. Seza Reisoğlu, tasarının ''genel işlem koşulları'' ve ''kefalet sözleşmeleri''ni düzenleyen maddelerine itiraz ettiklerini belirterek, düzenlemeden önce yapılmış sözleşmelerde yer alan genel işlem koşularının Türk Borçlar Kanunu yürürlüğe girdikten sonra 1 yıl içinde uygun hale getirilmesinin hukuken mümkün olsa da fiilen mümkün olmayacağını savundu. Düzenlemenin AB üyesi ülkelerde bulunmadığını ifade eden Reisoğlu, düzenlemelerin kabul edilmesinin mümkün olmadığını ve Anayasa aykırı olduğunu ileri sürdü.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Haluk Burcuoğlu, endişeye mahal olacak bir durumun söz konusu olmayacağını belirterek, tanınan süre içinde içerik denetimine ihtiyaç olan sözleşmelerin ayıklanacağını söyledi. Düzenlemeyi yaparken Almanya'dan esinlendiklerini belirten Burcuoğlu, ''Almanya, AB dışında bir ülke mi? Bankalar çok mu doğru sözleşmeler yapıyor? O zaman bunu uyarlama sorunları olmayacaktır. Ama bankalar sömürücü sözleşmeler yapıyorlar. Yaptıkları kelepçe sözleşmeleridir. Bir kefilin hiçbir silahı yoktur'' dedi.
Reisoğlu, itirazlarını yineleyerek, 'Yeni bir hukuk mu yaratıyoruz. Bankalar bu düzenleme nedeniyle kredileri geri çağırmak zorunda kalacak. Çünkü, onlar halkın parasını yönetiyorlar'' diye konuştu.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, tasarının hazırlanmasının ardından görüşleri alınmak üzere bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra aralarında sivil toplum örgütlerinin de olduğu 29 yere gönderildiğini belirterek, bunlar arasında Bankalar Birliğinin de bulunduğunu hatırlattı. Şahin, konuyla ilgili görüşlerini bildiren Türkiye Bankalar Birliğinin başkan ve yöneticilerinin, tasarı Meclise sevk edildikten sonra kendisini ve ekonomiden sorumlu bakanları da ziyaret ederek, itirazlarını ilettiğini anlattı.
Bakan Şahin'in sorusu...
Şahin, konunun daha iyi anlaşılması için taraflara bir soru yöneltmek istediğini belirterek, şöyle konuştu:
''Diyelim ki A bankamız kredi vermiş, kefalet sözleşmeleri de yapmış. Bazı kişi ve kuruluşlar da kefil olmuşlar. 15-16 bin böyle kefalet dosyası var. Yasa yürürlüğe girdikten sonra tabii ki her kurum tarafından göz önünde bulundurulacaktır. Peki, bu yasa yürürlüğe girmeden önceki sözleşmelerin akıbeti ne olacaktır? O sözleşmelerde bulunup da yeni düzenlemede yer almayan hususlar dikkate alınmayacak. Yeni düzenlememizde, kefil olacak kişinin eşinin muvafakatı aranıyor. Şimdi A Bankasının 16 bin kefalet sözleşmesi yeniden ele alınarak kefil olanların eşleri bankalara çağılacak mı çağrılmayacak mı?''
Tasarıyı hazırlayan komisyon içinde yer alan akademisyenler ''Hayır çağrılmayacak'' derken Bankalar Birliği temsilcisi Reisoğlu, aksi görüş ifade etti. Reisoğlu, ''Kanun yürürlüğe girdikten sonra tüm kefalet sözleşmeleri geçersiz olacak'' dedi.
Şahin, tasarı üzerinde akademisyenlerin farklı görüşleri savunduğunu belirterek, bazı endişeler dile getirildiğini kaydetti. Bankalar ve finans sektörünün yakından takip ettiği maddelerin görüşüldüğünü hatırlatan Şahin, ''Dünyanın ve Türkiye'nin içinden geçtiği bu ekonomik konjonktürde benim, ekonomiden sorumlu bakan arkadaşlarımla bunu bir kez daha görüşüp değerlendirmekte yarar olduğunu düşünüyorum. Çünkü, piyasaları etkileyecek ve etkileyeceğini zannettiğim bir hususu tartışıyoruz. O nedenle sizden bir hafta, 10 günlük bir süre istiyoruz. Bu konuyu tekrar aramızda derlendirerek bir noktada buluşmayı arzu ve temenni ediyorum'' diye konuştu.
Şahin'in isteği üzerine Komisyon, tasarının geri kalan 7 maddesinin daha sonra ele alınmasına karar verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!