120 bin hemşire atama bekliyor
Özelleştirme politikaları nedeniyle sağlık meslek liseleri ‘işsiz mezun’ fabrikasına dönüştü.
AKP iktidarında açılmaları teşvik edilen ve sayıları giderek artan sağlık meslek liselerinden mezun hemşireler atama bekliyor. Sağlık meslek lisesi mezunu 120 bin hemşire işsiz durumdayken hemşire atamalarında lise mezunlarının payı her geçen yıl düşüyor.
Ortaöğretim mezunu hemşirelerin yaklaşık 120 bini işsiz. KPSS’den 85 üstü almalarına rağmen adaletli atama yapılmadığı için işsiz kaldıklarını söyleyen hemşireler, mağduriyetlerini anlattı. Aldıkları yüksek puanlarla “dönemin gözdesi” sağlık meslek liselerini tercih eden hemşireler; eğitimlerinde, hem teori hem pratik dersler görürken aynı zamanda da mesleğe ilişkin stajlarını tamamladı. Ortaöğretim mezunu hemşireler, aldıkları bu 4 yıllık eğitime rağmen atanamadı. Sağlık branşları arasında mezun sayısı en çok olan ortaöğretim mezunu hemşirelerin yaklaşık 120 bini işsiz kaldı. Geçtiğimiz yıl içinde 21 bin 584 lisans hemşiresi atanırken sağlık meslek lisesi mezunu hemşirelerin sadece 2 bin 608’i atandı. Lisans mezunları ile aralarında 3 kattan 20 kata çıkan atama farkına tepki gösteren hemşireler, mağduriyetlerini Cumhuriyet’e anlattı. KPSS’den 85 üstü puan almalarına rağmen atanamayan hemşireler, amaçlarının lisans mezunu hemşirelerin atama sayılarını düşürmek olmadığını sadece adaletli atama yapılmasını istediklerini aktardı. Özel hastanelerde de istihdam oranının çok az olduğunu ifade eden hemşireler; tezgaâhtarlık yapmak yerine bildikleri işi yapmak istediklerini söyledi.
‘Zamanında önü açılmıştı’
Cumhuriyet’e konuşan atama mağduru bir hemşire, “Mezun sayımız çok fazla. Artık evlerimizde beklemek değil atanmak istiyoruz, zamanında önü açılan sağlık meslek lisesi hemşirelik mezunları olarak şu anda işsiz geziyoruz. Bu gerek ailelerimizi gerekse bizi yıpratıyor. Atanmak ümidiyle okuduğumuz sağlık meslek liseleri hemşirelik bölümünden mezun olduk. Aldığımız yüksek puanlar ile atanamıyoruz” dedi.
Başka bir hemşire, “Biz bu okullara 400 küsür puanlarla girdik. Biz o okullarda meslek dersleri gördük. Bu bir hükümet politikası. Özel liseler de açtılar. Bizi sürekli beklettiler. İki seneye kadar yılda 10 bin hemşire mezun oluyordu. Sonra ortaöğretim hemşireliği kapatıp, hemşire yardımcılığına çevirdiler. Biz ortada kaldık” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi