13 yaşında çocuk gelin

İsrail'de aşırı dinci aileler, flört ettikleri ortaya çıkan 13 yaşındaki bir kız çocuğu ile 16 yaşındaki genci, çevre baskısıyla evlendirdi.

Yayınlanma: 25.03.2011 - 10:48
Abone Ol google-news

Haaretz gazetesinin haberine göre düğün, aşırı dincilerin yaşadığı Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinden Modi'in İllit'te geçen hafta yapıldı.

8. sınıf öğrencisi kızın yaklaşık bir ay kadar önce kızlar okulundaki sınıf arkadaşlarına nişanlandığını, kısa sürede de evleneceğini söylemesi ve cep telefonundaki nişan görüntülerini göstermesinden sonra kentte başlayan dedikodular üzerine sosyal güvenlik departmanı soruşturma başlattı. Araştırma sonucunda kızın, radikal dinci olan bu toplumda kesinlikle yasak olmasına rağmen yaklaşık bir yıldır gençle flört ettiği ortaya çıktı.

Kızın ailesinin, Yahudi mistisizmi Kabala ile ilgilenen bir hahama başvurduğu, hahamın da aileye, kızın bu günahın kefaretini ancak evlenerek ödeyebileceği uyarısında bulunduğu belirtildi. Bunun üzerine yaklaşık altı hafta kadar önce çiftin nişanı, kentteki diğer hahamların evliliğe karşı çıkmasına rağmen de geçen hafta düğünü yapıldı.

Belediye'nin sosyal güvenlik departmanı, kız çocuğunu yakın takibe aldı. Polis de tecavüz ve yasa dışı evlilik gerekçesiyle soruşturma açtı.

Modi'in İllit belediyesinden bir yetkiliye göre, kentin aşırı dinci sakinleri aileye, kızın işlediği bu günahın ödenmesinin tek yolunun evlendirilmesi olduğunu söyleyip sürekli baskı yaptı; aile de bu baskılara karşı koyamadı.

Bölge polisinin, hem aile hem de evliliği gerçekleştiren haham hakkında soruşturma başlatacağı belirtiliyor. Suçun sabit bulunması halinde, cezasının iki yıl hapis olduğu kaydedildi.

İsrail'de mahkeme izni dışında 17 yaşın altındaki kişilerin evlenmesi yasak. Radikal dinci gruplardan biri olan Bratslav Hasidimleri dışında, Haredim adı verilen aşırı dinci toplumlarda da genellikle 18 yaşın altında evlilikler yapılmıyor. Bratslav Hasidimleri'nde 15 yaşındaki çocuklar evlendirilebiliyor. Yine Kudüs'teki katı kurallarıyla bilinen aşırı Ortodoks Eda Haredit üyelerinde ise ananelere göre 16 yaşında nişan yapılırken, evlilik için iki yıl bekleniyor.

Haaretz'in görüşlerine başvurduğu kızın annesi ile aileye kızlarını evlendirmeleri gerektiğini söyleyen haham, açıklamada bulunmayı kabul etmedi.

Batı Şeria'daki Modii'in İllit, tüm üyeleri aşırı dinci olarak bilinen, nüfusu 40 bin dolayında bir kent. Tel Aviv'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki kentte doğum oranı yüksek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler