15 bin hayat kurtarılabilir

Ölümcül Hepatit C’nin kökünü kazımak mümkün.

Yayınlanma: 27.07.2018 - 21:47
Abone Ol google-news

Türkiye’de Hepatit C’nin yok edilmesi için yol haritası hazırlandı. Rapordaki öneriler uygulanırsa 2030 yılına kadar 6 bin 320 karaciğer kaynaklı ölüm, 4 bin 400 karaciğer kanseri ve 4 bin 60 siroz vakası engellenebilir. Böylece 15 bin insanın hayatı kurtarılabilir.
Barselona Üniversitesi Küresel Sağlık Enstitüsü, Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği öncülüğünde, Türkiye’nin tüm bölgelerini temsilen uzman hekimlerin katkılarıyla hazırlanan “Türkiye Hepatit C Eliminasyon Yol Haritası Raporu”nun sonuçları açıklandı. İstanbul’daki toplantıya Barselona Üniversitesi Küresel Sağlık Enstitüsü’nden Prof. Dr. Jeffrey Lazarus özel konuk olarak katıldı.

Ulusal plan şart

Lazarus, raporun Türkiye için yol haritası olduğunu anlatarak devlet tarafından bir ulusal planın yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtti. Dünyada ve Türkiye’de hastalığı tamamen bitiren tedavilerin kullanıma sunulduğu belirtilen raporda, “Hastalığın kökünü kazıyan tedavilerin olması tek başına yeterli değil, bu tedavilere erişimin önündeki bürokratik ve fiziksel tüm engellerin kalkması, halk sağlığı açısından çok önemli olumlu sonuçlar doğuracaktır” denildi.


Testler basit...

Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türkiye’de 300 ile 500 bin civarında Hepatit C hastası olduğunun tahmin edildiğini belirtti.
Yüzde yüzlere yakın oranda hastalığı tedavi edebildiklerini belirten Tabak, “Kronik hepatit hastalarının yaş ortalaması 55. Bu yüzden 1970’ten önce doğanlar taramalarını yaptırmalı, dövme ve piercing yaptıranlar basit bir test yaptırmalı” diye konuştu.
Türkiye Karaciğer Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ramazan İdilman ise, “Türkiye’de virüse karşı farkındalık düşük. 4 bin 500 ile 5 bin 500 arası her yıl yeni vaka çıkmakta ve farkındalık yüzde 20” dedi.

Asya-Pasifik Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci de Hepatit C’nin artık kandan tamamen temizlenebildiğini birçok hekimin bilmediğine dikkat çekti.

‘Kayıp milyonlar’

Dünya üzerinde 300 milyon Hepatit B, 100 milyon ise Hepatit C hastası var. Bunların 4’te 1’i yani 100 milyonu ömürlerinin bir devresinde karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri olma riski ile karşı karşıya. 300 milyon kişi ise hastalığından habersiz...

Türk Karaciğer Vakfı, “Kayıp Milyonlar” adlı projeyle hastalık konusunda farkındalığı artırmayı hedefliyor. Vakıf Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Virüs, kronikleştikten sonra 10 ila 50 yıl gibi uzun sürede siroza ya da kansere yol açıyor. Aradaki dönem sessiz bir enfeksiyon olarak geçiyor. Herhangi belirtisi yok. Test yaptırmak şart” dedi.

Karaciğeri yenileyen 5 besin

Bugün Dünya Hepatit Günü. Karaciğer sağlığına dikkat çekmeyi amaçlayan bugünde vücudumuzun en önemli organlarından karaciğerin yenilenmesinde sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekiliyor. Toksinleri atarak yenilenmeyi sağlayan kimi besinler, karaciğer sağlığını doğrudan etkiliyor. Uzman diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, karaciğer sağlığını koruyan besinleri sıralıyor:

-Üzümün hem kendisi hem de çekirdeği karaciğer sağlığı için önemli. Üzüm çekirdeği karaciğer hasarları üzerinde olumlu sonuçlar veriyor.

-Sarmısak, karaciğer enzimlerini harekete geçirerek toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Çiğ tüketilmesi önemli.

-Sağlıklı yağ alımı için en uygun sebze olarak bilinen avokado, özellikle içerdiği omega 6 ile karaciğer yağlanmasına karşı önemli bir besin. Günde biri aşmayın.

-Hindiba yaprakları, salata içinde ya da çayı yapılarak tüketilebilir.

-Brüksellahanası, karaciğeri yeniler ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler