20 yıl ceza alınca canlı yayında zehir içen savaş suçlusu eski general öldü

Lahey Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesin'de bugün Slobodan Praljak duruşması sırasında savaş suçlusu olarak görülüp 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığını öğrendikten sonra mahkemenin önünde zehir içti. Hırvat Devlet Televizyonu, Praljak'ın yaşamını yitirdiğini duyurdu.

20 yıl ceza alınca canlı yayında zehir içen savaş suçlusu eski general öldü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.11.2017 - 14:29

<video:876140>




Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki Praljak davasının temyiz duruşmasında, eski Hırvat general Slobodan Praljak'a 20 yıl hapis cezası verildiğinin açıklanmasının ardından Hırvat komutanın zehir içtiği iddiasıyla duruşmaya son verildi.

'ZEHİR İÇTİM'

Hollanda’nın Lahey şehrindeki duruşma salonunda, yargıcın 20 yıl hapis cezasını okumasının hemen ardından Praljak ayağa kalkıp bardaktan yudum alırken görüldü. Ardından yüksek sesle, “Biraz evvel zehir içtim. Ben bir savaş suçlusu değilim. Bu hükme karşı çıkıyorum” dedi.




Praljak’ın avukatı “Müvekkilim zehir içtiğini söyledi” dedi. ?Mahkeme heyeti, duruşmaya sonlandırdı ve ambulans çağrıldı. Praljak tedaviye alınırken elindeki bardak incelenmek üzere kriminal laboratuvara gönderildi.

Slobodan Praljak isimli adam Hag tarafından davası görülen altı eski ordu komutanından biriydi ve Mostar'da sivillere karşı işlenen savaş suçlarından yargılanıyordu. Bosna Savaşı'nda işlenen savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı, 25 Mayıs 1993'ten bu yana devam eden davalarda, ilk karar geçen hafta Ratko Mladic hakkında vermilmişti.

Akşama doğru Hırvat Devlet Televizyonu, Praljak'ın yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, 'Prlic ve diğerleri' olarak biliniyordu. Bugün temyiz duruşmasına çıkan isimlerden Jadranko Prlic 25 yıl, Slobodan Praljak ile Milivoj Petkovic 20'şer yıl, Valentin Coric 16 yıl, Berislav Pusic ise 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hırvat komutanlar, aralarında tarihi Mostar Köprüsü'nün yıkılması da olmak üzere birçok savaş suçundan ve Boşnakların ortadan kaldırılmasını hedeflemekten yargılanıyordu.

Praljak'ın avukatından açıklama

Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki (ICTY) temyiz duruşmasında 20 yıl hapis cezası onanınca zehir içerek hayatına son veren Bosnalı Hırvat general Slobodan Praljak’ın avukatlarından biri, Sputnik’in sorularını yanıtladı. Praljak’ın avukatı Natasa Favo Ivanoviç, duruşma salonuna birilerinin zehir sokmasının nasıl mümkün olduğu konusunda en ufak bir fikri dahi olmadığını söyledi.

‘Olup bitenlerden Lahey’deki BM’ye bağlı mahkemeden birileri sorumlu tutulabilir mi’ sorusuna yanıt arayan Ivanoviç, şöyle konuştu: “Şu anda bu konuda bir şey söyleyemem, çünkü yeni meydana gelen bir durum, tüm hukuki imkânları araştırmak gerekiyor. Elbette ki birileri hesap vermeli. Şu anda bu konuda somut bir şeyler söyleyemem, fakat bence kim(ler)in sorumlulu olduğu konusu da, mahkeme salonuna birilerinin zehir sokmasının dışında genel olarak mahkemenin çalışma yöntemleri de gündeme getirilmeli.” Ivanoviç, olay sırasında duruşma salonunda bulunduğunu, fakat arka tarafta olduğu için herhangi bir şey görmediğini aktardı. Avukat, Praljak’ın psikolojik durumuyla ilgili soruyu “Kendisiyle şahsi temaslarımız çok azdı. Çok minnettar bir müvekkilimdi. Belli bir hukuki yardıma ihtiyaç duymadıkça bizleri hiç rahatsız etmiyordu. Sabahleyin duruşma salonunda ancak selamlaştığımız zaman kendisini görmüş oldum” diye yanıtladı.

Duruşma salonunda eski general ağzına küçük bir şişeyi dikince birilerinin ”Zehir içti” diye bağırdığının hatırlatılması üzerine Ivanoviç, “Ben bağırdım, çünkü kendisinin böyle bir şey dediğini duyar gibi oldum. Onun söylediklerini hâkimlere hemen tepki vermeleri için ilettim. Fakat şu anda gerçekten de kendisi mi bunu söyledi, yoksa ben mi öyle zannettim, doğrulayamayacağım” ifadelerini kullandı.

Sputnik’in ”Bugün ICTY’nin tarihindeki son kararların açıklandığını dikkate alarak mahkemenin çalışmalarının sonucunu nasıl değerlendirirsiniz” sorusu üzerine avukat şunları söyledi: “Bugün olup bitenler, aynı 7 gün önce Bosnalı Sırp komutan Ratko Mladiç’le ilgili karar açıklanırken olduğu gibi, eski Sırbistan lideri Slobodan Miloşeviç’le ilgili dava sırasında sözünün kesilerek mikrofonların kapatılması gibi şeylerin bir uluslararası suç mahkemesinde olmaması gerektiği kanısındayım. Bu olayların söz konusu mahkemenin nasıl çalıştığını yeterince iyi gösterdiğini düşünüyorum, benim fikrim bu.”

'Bosna Kasabı' Mladiç'e savaş suçundan müebbet


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler