200 milyon işçi tehdit altında

Çin'de 200 milyon işçinin meslek hastalığı tehdidi altında olduğu ve bu durumun giderek iş kazalarından daha da kötü hale geldiği bildirildi.

Yayınlanma: 12.04.2011 - 08:05
Abone Ol google-news

China Daily gazetesinin haberine göre, üst düzey sendika yetkilisi Tang Çun, tahminen 16 milyon civarında şirkette 200 milyon işçinin tehlikeli bir ortamda çalıştığını söyledi.

Çin Sağlık Bakanlığı, meslek hastalıkları oranının 2010 yılında bir önceki yıla göre arttığını belirterek, 1949'dan 2009'a kadar 722.730 kişinin meslek hastalığına yakalandığı ve bunlardan 146.500'ünün hayatını kaybettiğini bildirdi.

Meslek hastalığına yakalananların yüzde 90'ında pnömokonyoz veya farklı akciğer hastalıkları görüldüğü, bu hastalıkların toz, metal ya da diğer minerallerin solunmasıyla oluştuğu ifade edildi.

Tang, tedavi edilemeyen akciğer hastalıklarına yakalananların sayısının, iş kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısını geçmeye başladığına dikkati çekerek, yılda ortalama 6000 kişinin iş kazalarında öldüğünü söyledi.

Çin Salgın Hastalıkları Koruma ve Önleme Merkezinden Yü Vınlan da Çin'de çalışan işçilerin sadece yüzde 10'unun düzenli olarak iş sağlığı hizmeti aldığını kaydetti.

Tang, ülke genelindeki birçok küçük ve orta ölçekli firmanın işçilerine iş sağlığı hizmeti sağlamadığını belirterek, özellikle göçmen işçilerin birçoğunun madencilik, inşaat ya da elektronik üretimi gibi en tehlikeli sanayi şartlarında çalıştığını ifade etti.

Çin'de bulunan 230 milyon civarındaki göçmen işçinin birçoğunun istikrarlı ya da düzenli bir işi olmadığını söyleyen Tang, bu kişilerin kısa dönemli ve sözleşmesiz olarak çalıştığını kaydetti.

Tang, Çin'deki yerel yönetimlere çalışma alanlarını düzenli kontrol etme ve iş güvenliği bürolarını firmalara daha iyi şartlar için baskı yapması hususunda uyarması çağrısında bulundu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler