'2010 Türkiye ve dünyada büyüme yılı olacak'

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2010 yılının Türkiye ve dünyada bir büyüme yılı olacağını ancak büyümenin yavaş olacağını düşündüğünü söyledi.

'2010 Türkiye ve dünyada büyüme yılı olacak'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.01.2010 - 09:14

Davos Zirvesi'ne katılan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. 2010 yılına pozitif baktığını belirten Sabancı, şöyle dedi: ''2008 yılı kriz yılıydı. 2009 yılı durgunluk yılı oldu ve Türkiye dahil dünyanın her yerinde işler çok geriye gitti. 2010 yılı Türkiye ve dünyada büyüme yılı olacak. Büyümenin yavaş olacağını düşünüyorum. Ancak Davos'ta büyümenin işsizliği azaltmaya etkisinin daha uzun zaman alacağı konuşuluyor. Bizde ekonomik büyüme yüzde 3,5 olacak gibi görünüyor. IMF ile anlaşma olursa yüzde 3,5'dan da fazla büyüyebiliriz.''

'IMF ile ilişkiler müspet yönde gelişecek'

Güler Sabancı, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmeler konusundaki bir soruya da ''IMF ile ilişkilerin müspet gelişeceğine inanıyorum. Yine de bizde de işsizliğin çözümü uzun zaman alacak'' şeklinde yanıtladı. Dünyanın önemli bir değişimden geçtiğinin altını çizen Güler Sabancı, bu yılki Davos'un gündem başlığının da bu değişimi anlattığını belirterek, ''yani yeniden düşüneceğiz, yeniden tasarlayacağız ve yeniden yapacağız'' dedi.
 

İşsizlik sorunu ve büyüme

Dünyanın önünde yeniden düşünülerek tasarlanması gereken çok önemli bir konunun da işsizlik konusu olduğunu vurgulayan Sabancı, işsizlik konusunda şöyle devam etti: ''Dünyanın her yerinde işsizlik var. Davos'ta en çok, dünyada önümüzdeki dönemde G-20, IMF ve diğer kuruluşlarla beraber yeni iş olanakları yaratılması konusu üzerinde duruluyor. Dünyada büyümeden bahis ediyoruz. Ben 2010 için dünyanın ekonomik büyümesini müspet görüyorum. Davos katılımcıları da bunu görüyor. Dünya büyüyecek, Türkiye de büyüyecek. Ama bizde de işsizliğin çözümü zaman istiyor. Tek başına büyüme de işsizliğe çare olmayabilir. Davos'ta da bu konular tartışılıyor. Yeni modellerin nasıl olması gerektiği tartışılıyor. Yani Davos'ta, dünyanın içinde bulunduğu durum tüm yönüyle elden geçiriliyor. Her şeyin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bazı toplumlar yaşlanıyor, bazı toplumlar ise bizim gibi genç nüfus. Yani dünyanın yeniden tasarlanması ve düşünülmesi gerekiyor. Davos'ta da bununla ilgili konular konuşuluyor.''

 

Davos Zirvesi

Davos Zirvesi'nde, küresel krize neden olan eski standart ve sistemlerin yerine, yeni normalleşmenin kuralları tartışılıyor. 1929 Dünya Ekonomik Buhranı'ndan buyanaki en büyük krizin ortaya çıkmasında katkıda bulunan Bretton Woods Sistemi sorgulanırken, ''Yeni Bir Bretton Woods'' için küresel risk ve sistemik hataların araştırıldığı panellerde, çözüm yolları da araştırılıyor.
 

Daha çok düzenleme ve denetleme olacak

Yeni normalin prensipleri belirlenirken, yeni küresel mali sistemde, ''yeni normal'' daha çok düzenleyici ve denetleyici önlem içeriyor. Bankacılık sistemindeki ihtiyatların artırılmasını da öngören sistem, ekonomistlere göre, bir anlamda ''ak akçe, kara gün içindir'' prensibiyle hareket edecek. Ekonomistler, örneğin, eski düzende, bankaların riskli yatırım alanlarına yönelerek bankacılık ana faaliyet alanı dışında hareket ettiklerini, ihtiyat bulundurmanın karlı bir hareket olarak görülmediğini, ancak ''yeni normal'' düzeninde, ihtiyatın önemli olacağını vurguluyorlar.

'Daha az risk, daha çok ihtiyat'

Yeni normallerin temelinde daha az risk, daha çok ihtiyat olacağını belirten ekonomistler, eskiden tamamıyla piyasanın kendi mekanizmasıyla düzelmesine bırakılan mali sistemin, yeni düzende, genel ekonomideki tüm resmi görebildikleri için ulusal ve uluslararası resmi mali kurumların da sisteme daha etkin katılarak, gözetleyeceklerini ifade ediyorlar. Ekonomistler, Davos toplantılarının da ana teması olan, yeniden düşünerek, yeniden tasarlayarak inşa edilecek Yeni Normalin belirlenmesiyle, yatırımların önünü açacak öngörülebilirliğin de güçleneceğini vurguluyor.

 

Türkiye 163 ülke arasında 77. sırada

Küresel çevre performansı endeksinin 2010 yılı sıralamasına göre, Türkiye 163 ülke arasında 77. sırada yer aldı. ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Yele ve Colombia tarafından hazırlanan ve Davos toplantıları çerçevesinde açıklanan endeks 163 ülkenin çevre kirliliği kontrol ve doğal kaynakların yönetimi açısından gösterdikleri performansa göre sıralandı. İlk sırayı İzlanda alırken, bu ülkeyi İsviçre ve Kostarika takip etti. Türkiye'nin 77. sırada yer aldığı sıralamada Çin 121., Hindistan ise 122. sırada gösterildi. 163 ülke arasındaki sıralamada sonuncu Siera Leone oldu.

 

'Türkiye ile çok verimli ve geniş kapsamlı müzakereler yapıyoruz'

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, Türkiye ile çok verimli ve geniş kapsamlı müzakerelerde bulunduklarını söyledi. Dünya Ekonomik Forumu toplantısına katılmak için Davos'a gelen Lipsky, Türkiye-IMF arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Türk yetkililerle oldukça düzenli görüşmeler yaptıklarını belirten Lipsky, ''Türkiye ile çok verimli ve geniş kapsamlı müzakereler yapıyoruz. Türk yetkililerle çok iyi bir iletişim içindeyiz. Türk yetkililerle mükemmel bir ilişki içindeyiz diyebilirim'' şeklinde konuştu. Ekonomi yetkilileri daha önce IMF ile 2 yıllık potansiyel bir stand-by konusunda görüşmeler yapıldığını bildirmişlerdi.


 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler