"24 yaşın üstündekiler aşı yaptırmayabilir"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 24 yaşın üstünde olan sağlıklı kişilerin domuz gribi aşısı yaptırmalarının gerek olmadığını açıkladı.

Yayınlanma: 29.10.2009 - 15:55
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, resmi temaslarda bulunmak üzere Belarus'a gitti. Akdağ, hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86. yıl dönümünün, geleceği aydınlatmasını temenni ettiğini belirtti.

Beraberindeki heyetle Belarus'a, bir sağlık anlaşması imzalamak üzere gittiklerini belirten Akdağ, Türkiye'nin sağlık alanındaki dönüşümünün Dünya Sağlık Örgütü, OECD ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından bütün dünyaya örnek gösterildiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akdağ, domuz gribi bulaşanların sayısı ve aşılama çalışmalarıyla ilgili soru üzerine, domuz gribi vakalarının hesabını skor gibi tutmanın bir yarar sağlamayacağını belirterek, ''Elimizde Kasım ayı itibarıyla çok fazla aşı olmayacak ama elimize geçen ilk aşıları sağlık çalışanlarından sonra 6 ay ila 2 yaş arası çocuklara, önemli kronik hastalığı, özellikle akciğer ve kalp hastalığı önemli derecede olan hastalara yapmaya başlayacağız'' dedi.

Aşılarla ilgili bazı marjinal düşünceler ve iddialardan çok, bilim dünyasının görüşlerine kulak verilmesi gerektiğine dikkati çeken Akdağ, ''Çocuklarımızı, kendimizi, hastalarımızı korumak için alacağımız tedbirler belli. Aşılama da bunların en önemlilerinden biridir. Türkiye'de aşının bulunacak olması, getirilmiş olması Türk halkı için bir fırsattır, bir sigortadır. Biz kimseyi zorla aşılayacak da değiliz ama bu sigorta Türk halkının istifadesine hükümetimiz tarafından sunulmuş durumdadır'' diye konuştu.

Akdağ, aşılanacak risk gruplarını Kasım ayının başında sağlık kuruluşlarına davet etmeye başlayacaklarını anlatarak, hastalığın erken yayılmaya başladığı şehirlerin öne alınacağını kaydetti.

Aşı konusundaki tartışmalara Sağlık Bakanlığının büyük ölçüde açıklık getirdiğine işaret eden Akdağ, şunları söyledi:

''Bizim için asıl olan Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi, Amerika Hastalık Kontrol Merkezi, Avrupa İlaç Ajansı, Amerika İlaç Ajansı, tüm diğer Avrupa ülkelerinin ilaç ajansları ve hastalık kontrol merkezlerinin görüşleri ile Türkiye'de bu hususta oluşturduğumuz bilimsel kurulların görüşleridir. Bütün bu seçkin kuruluşlar, Türkiye'de şu anda planladığımız biçimdeki bir aşılamanın gereğine ve önemine işaret etmektedirler.''

Bir gazetecinin, domuz gribi aşısının isteyen herkese yapılıp yapılmayacağını sorduğu Akdağ, ''24 yaşın üstünde önemli bir hastalığı olmayan gruplar için bilimsel kurullarımız şu anda aşılama gereğini işaret etmiyorlar'' dedi.

Akdağ, açıklamalarının ardından Türk Hava Yollarına ait uçakla Belarus'un başkenti Minsk'e hareket etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler