27 gram fındığın mucizesi

Her gün yaklaşık 27 gram fındık yiyen 55 yaş ve üstü kişilerin magnezyum ve E vitamini düzeylerinde bir artış olduğu saptandı.

27 gram fındığın mucizesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.03.2019 - 13:02

Oregon Eyalet Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma beslenmelerinde bir fındığa da yer veren yaşları daha geçkin erişkinlerin iki temel mikro besin düzeylerinde belirgin bir artış meydana geldiğini ortaya koyuyor.

55 yaş ve üzeri 32 kişinin 16 hafta boyunca her gün yaklaşık 27 gram, ya da üçte iki fincan fındık yediği araştırma sonucunda bu kişilerin kanlarındaki magnezyum düzeylerinin yanı sıra, idrarlarındaki alfa tokoferolun parçalanması sonucunda ortaya çıkan ve halk arasında E vitamini olarak bilinen ürünün düzeylerinde de bir artış meydana geldiğine tanık olundu. Journal of Nutrition adlı dergide yayımlanan bu bulgular son derece önemli, çünkü insanların büyük bir bölümü beslenmelerinde bu iki mikro besine yeterince yer vermiyorlar. Magnezyum ve E vitamini yetersizliği özellikle de daha yaşlı kişiler açısından önemli. Alzheimer hastalığının da aralarında yer aldığı yaşa bağlı çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkma olasılığını artırıyor.

Çalışmayı yürüten Oregon Eyalet Üniversitesi’ne bağlı Linus Pauling Enstitüsü araştırmacılarından Alex Michels, “Bu araştırma yalnızca yaşlılara odaklanan ilk çalışmalardan birini oluşturuyor. Araştırmayı yürüten ekipten Maret Traber de, fındığın deneklerin E vitamini düzeylerinde bir artış sağlayıp sağlamadığını belirlemek için alfa tokoferol metaboliti adı verilen ve daha önce hiç denenmemiş yeni bir biyobelirteçten yararlandıklarını belirtiyor.

Oregon Üniversitesi Kamu Sağlığı ve İnsan Bilimleri Bölümü profesörlerinden Traber, “Yaşları geçkin erişkinlerin kanında alfa tokoferol düzeylerindeki değişimleri belirlemek güç, çünkü bunlar daha çok miktarda alfa tokoferolün kanda tutulmasına yol açan kolesterol düzeylerinde de bir artışa neden olurlar. Bu yüzden kandaki alfa tokoferol düzeyine bakmak yerine, idrardaki alfa korbaksi etil hidroksi kromanol adlı (-CEHC) bir E Vitamini katabolitinin (yıkım ürünü) miktarına baktık. Bu katabolitin miktarında ancak bedenin yeterli miktarda E vitamini alması durumunda bir artış meydana gelmesi gerekiyordu” diyor.

Dahası, kan örnekleriyle ilgili çözümlemeler glükoz ve yaygın olarak “kötü” kolesterol adıyla bilinen düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) düzeylerinde bir düşüş yaşanırken, magnezyum düzeylerinde bir artış olduğunu da gösteriyor.

Traber’e göre, tüm bu bulgular fındığın insan sağlığına yararlı olduğuna ve beslenme alışkanlıklarında tek bir değişikliğe gidip fındığın günlük yaşamın bir parçası durumuna getirilmesinin bile son derece etkili olabileceğine işaret ediyor. E vitamini ve magnezyumun ABD’nin yanı sıra başka ülkelerde de yeterince tüketilmeyen mikro besinlerin başında geldiğine dikkat çeken Traber, fındığın bu çalışmada gözler önüne serilen yararlarının dışında çok sayıda başka yararları da olduğunu belirtiyor. Sağlıklı yağlar, bakır ve B6 vitamini açısından da çok zengin bir kaynak olan fındık, vitamin hapları almaktan hoşlanmayanlar için çok vitaminli hapların yerini tutuyor.

Derleyen: Rita Urgan Hazelnuts Improve Older Adults’ Micronutrient Levels Science Daily/ 6 Aralık 2018


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler