28 bin 500 okaliptüs kesilecek

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) Dalaman'daki işletmesinde 28 bin 50 okaliptüs ağacının kesilerek elde edilecek alanın tarım arazisi olarak kullanılacağı bildirildi. Bu uygulamayla Dalaman TİGEM yıllık ortalama 700-750 bin YTL'lik bir kazanç elde etmeyi planlıyor.

28 bin 500 okaliptüs kesilecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.08.2008 - 14:17

Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, işletmeye ait arazinin bir bölümünde yıllar önce bataklığın kurutulması için dikilen 28 bin 50 okaliptüs ağacı düzenlenecek ihale sonrası kesilerek elde edilecek 566 dekar alan, tarım arazisi olarak kullanılacak.

İşletme Müdürlüğünde, 15 Temmuzda ''Okaliptüs ağaçlarının kesilmesi, ağaç köklerinin sökülmesi, araziden taşınması, kök çukurlarının doldurulması ve arazinin dal artıklarından temizlenmesi'' ihalesi yapılacak. İşletmeye ait arazinin Söğüt mevkisinde 16 bin, Taşkesiği mevkisinde 2 bin 300, Eriklik mevkisinde 400, Aladağ mevkisinde 8 bin 100 ve Çaykenarı mevkisinde 1250 adet olmak üzere 5 parselden oluşan 566 dekar alanda bulunan okaliptüs ağaçlarının kesilmesi ve arazinin temizlenmesi işinin yaklaşık 3 ay sürmesi planlanıyor. Dalaman Tarım İşletmesi Müdürü Şükrü Beyazkaya, okaliptüs ağaçlarının kesilerek elde edilecek 566 dekar alanın tarım arazisi olarak kullanılacağını söyledi. Kesilecek okaliptüs ağaçlarının ekonomik ömrünü tamamladığını belirten Beyazkaya, ''Bu uygulamayla Dalaman TİGEM olarak yıllık ortalama 700-750 bin YTL'lik bir kazanç elde etmiş olacağız'' dedi. Şükrü Beyazkaya, şunları söyledi:

''Bataklıkların kurutulması amacıyla yıllar önce dikilen ağaçlar baraj çalışmalarından dolayı görevini ve ekonomik ömrünü doldurdu. Bu ağaçlardan yaklaşık 13 bin tanesi kesildikten sonra kereste olarak satabileceğimiz nitelikte. Diğerleri ise kullanılamaz durumdalar bu ağaçların şu anda işletmeye hiçbir faydası yok.

Okaliptüs ağaçlarının yerine narenciye dikeceğiz, özellikle de limon. Bunlar enterdonato ve yediveren diye tabir edilen ürünler olacak. Bir kısmına da buğday, ayçiçeği ve sanayi bitkileri ekilecek. Bu uygulamamızla atıl durumda bulunan araziyi değerlendirerek devlete yıllık olarak ortalama 700-750 bin YTL ek kazanç sağlamış olacağız.''

Şükrü Beyazkaya, TİGEM Dalaman İşletmesinden yılda yaklaşık 35 bin ton ürün elde edildiğini ve işletmenin yüzlerce kişiye de iş imkanı sağladığını kaydetti. TİGEM'in özel yasayla kurulmuş bir iktisadi devlet kurumu olduğunu ifade eden Şükrü Beyazkaya, şöyle dedi:

''Dalaman Tarım İşletmesi yılda 4 bin 500 ton buğday mahsulü ve 3 bin ton sertifikalandırılmış buğday tohumu, 400 ton kompozit mısır tohumu, 60 ton pamuk tohumu, 10 bin ton narenciye, 2 bin 500 ton yemlik tane mısır, 8 bin 500 ton silaj mısır, 200 ton pamuk, bin ton ayçiçeği, 2 bin 500 ton ot, 250 baş yüksek verimli damızlık hayvan, 360 ton süt üreterek işletmeye ve ülke ekonomisine önemli kazanç sağlıyor. Ayrıca, sertifikalandırılmış tohumluğu, yüksek verimli damızlık hayvanları, hastalıktan ve her türlü zararlıdan arındırılmış fidanları çiftçiye ulaştırıyoruz ve onların ihtiyacını karşılıyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler