3. Hücre Zarları ve Oksidatif Stres Kongresi başladı

3. Uluslararası Hücre Zarları ve Oksidatif Stres Kongresi, yerli ve yabancı 205 bilim adamının katılımıyla başladı.

Yayınlanma: 22.06.2010 - 14:10
Abone Ol google-news

Kongre, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından düzenleniyor.

SDÜ Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, yaptığı açıklamada, kanser ve kalp hastalıklarının oluşumu ile oksidatif stres arasındaki ilişkinin değerlendirileceği kongrede bilim insanlarının yaptıkları çalışmaları paylaşacaklarını kaydetti. Kongrenin ilk defa 2006 yılında yine Isparta'da düzenlendiğini ve üçüncüsünü de SDÜ'nün ev sahipliğinde gerçekleştirdiklerini söyleyen Nazıroğlu, kongreye 70'i yabancı 205 bilim insanının katıldığını söyledi.

Kongrede strese bağlı olarak hücre zarlarında oluşan etkileri değerlendirdiklerini bildiren Nazıroğlu, stresin hücrelerde kapı görevi gören iyonların bozulmasında ne derece etkili olduğunu bildirilerle ortaya koyacaklarını belirtti. İyonların strese bağlı etmenlerden dolayı bozulmasıyla hücre içine dışarıdan fazla kalsiyum girdiğinde hücrenin çalışmalarını aksattığını ve hatta hücreyi ölüme kadar götürdüğünü kaydeden Nazıroğlu, şöyle konuştu:
''Nasıl ki bir odada hayatın devam etmesi için kapıları açarsınız ve oksijen girişinin olmasını sağlarsınız. İyonlar da hücrelerin kapısıdır, kapı görevi görürler. Dışarıdan içeriye sağlanan kalsiyumları dengelerler. Strese bağlı etmenlerden dolayı iyonlar bozulur, çeşitli hastalıklar ortaya çıkarır. İyonların bozulması sırasında hücreye çok fazla kalsiyum girdiğinde hücrede tahribat olur. Bu kongrede ise bu kapıların bozulmasıyla meydana gelen hastalıkları ve bunların tedavisine yönelik bildiriler sunulmakta.''

Kongrenin henüz yeni başladığını, bildirilerin kongre sonunda netlik kazanacağını ifade eden Nazıroğlu, kongreden gelen Heart Research Institute (Kalp Araştırma Merkezi) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael Davies'in kalp damarlarına yerleştirilen stentlerin gerçekte yararlı olup olmadığını araştırdığını ve sonucunu kongrede paylaştığını söyledi.

 

Damara yerleştirilen stentin yan etkileri

Prof. Dr. Davies, tıkanan kalp damarlarına yerleştirilen stentlerin faydalı olarak bilindiğini, ancak uygulamada sakıncalı durumların da görüldüğünü ifade ederek, stent yerleştirilen hastaların yüzde 70'inde başarılı sonuç elde edilirken, yüzde 30'unda daha büyük sorunların ortaya çıkabildiğini kaydetti.

Kalp damar hastalıklarının özellikle stresten dolayı arttığına dikkate çeken Davies, vücutta oksijenin tüketilmesi sırasında serbest kalan oksijenlerde kayma oluştuğunu ve strese bağlı etkenlerde ise damarlarda tıkanmalara, tahribatlara neden olduğunu söyledi. Bu tıkanmanın önüne geçmek için halka şeklindeki stent yerleştirildiğini belirten Davies, şu bilgileri verdi:

''Stentin gerçekte yararlı olup olmadığını belirlemek için araştırma yaptım. Çalışmalarımın sonunda ise stent takılan hastaların yüzde 70'inde başarılı sonuç elde edilirken, yüzde 30'unda ise kişisel faktörlere bağlı olarak sonuç başarısız oluyor. Stent konulan noktada damarda büyüme oluyor, ama diğer kısımlara ise baskı uygulandığı ve bundan dolayı damarda daralma oluştuğu gözleniyor.''

Kongre 27 Haziran'a kadar sürecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler