35. İktisatçılar Haftası bugün bitiyor
İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti tarafından 35 yıldır aralıksız düzenlenen 6-7-8 Nisan İktisatçılar Haftası "Geçmişin Mirası Geleceğin Beklentisi Arasında Türkiye" ana temasıyla başladı.
İ.Ü.’nin Beyazıt’taki Merkez Bina Doktora Salonu’ndaki Açılış, İ.Ü.İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti Genel Başkanı Vahap Adıyaman, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Sedat Murat, İktisatlılar Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Esfender Korkmaz’ın konuşmalarıyla gerçekleşti. Programda yer alacağı belirtilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yoğun programı nedeniyle açılışa katılamadı. Erol Manisalı'ya Armağan edilen Prof.Dr. Hülya Talu’nun yönettiği “Küresel Kriz Sonrası Değişen Dünya Dinamikleri” başlıklı ilk oturumda; Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr. Korkut Boratav, Dr. Mark Lewis konuştular. Prof.Dr. Gülten Kazgan’ın yönettiği “Türkiye’de Sermayenin Değişen Yapısı” başlıklı ikinci oturuma ise; Sinan Aygün, Prof.Dr. Ahmet Haşim Köse, Prof. Dr. İzzettin Önder, Dr. Özgür Öztürk, Prof. Dr. Nihal Tuncer konuşmacı olarak katıldılar.
Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ndeki Prof. Dr. Işıl Akbaygil'e Armağan edilen ikinci günün “Muhafazarlık ve İktidar” başlıklı ilk oturumunu Prof. Dr. Erdoğan Alkin yönetti. Oturumda; Prof. Dr. Fulya Atacan, Dr. Alaattin Büyükkaya, Prof. Dr. Fuat Ercan, Handan Koç söz aldılar. Dr. İmren Aykut’un Başkanlığını yaptığı “Muhalefetini Arayan Türkiye” başlıklı ikinci oturumda Prof. Dr. Hurşit Güneş, Dr. Derya Kömürcü , Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, Umur Talu konuşmacıydılar.
Prof. Dr. Erdinç Tokgöz'e armağan edilen “Nasıl Bir Anayasa? Nasıl Bir Cumhuriyet?” başlıklı bugünün ilk oturumunu Sabih Kanadoğlu açtı. Prof. Dr. Nihat Falay’ın yönettiği oturumda Ömer Faruk Eminağaoğlu, Atilla Kart ve Prof. Dr. Burhan Şenatalar yer aldılar. “Nasıl Bir Demokrasi?” başlıklı Prof. Dr. Figen Altuğ’un oturum başkanlığını yaptığı “Nasıl Bir Demokrasi?” başlıklı oturumda Prof. Dr. Yüksel Akkaya, Prof. Dr. Cemil Oktay, Cevat Öneş, Cüneyt Ülsever ve Prof. Dr. Beyza Üstün konuşmacıydılar. İkinci gün Hurşit Güneş’in de katılımıyla CHP’nin tarihsel süreç içinde sosyal demokrasi anlayışı tartışıldı. Güneş; “Daha güçlü radikal sol olsa CHP’de kavramsal olarak kendini rahat ifade edebilir” dedi.
Önümüzdeki seçimler gündeme geldiğinde seçmenleri çeşitli kimliklerin de etkilediği üzerinde duruldu. Umur Talu; “Kimlik her şey değildir, ama hiçbir şey diye de bakamayız. Tarih içinde bu kimliklerle yüzleşemeyen muhalefetin içi de dolmaz” diyerek son on yılda muhalefetin AKP ile büyük ölçüde bir illüsyona dönüştüğünü asıl muhalefetin toplumdaki dayatmalara karşı bir duruş olarak gerçekleşeceğini belirtti.
Sağlıklı toplum için biat kültüründen insanların kurtulacağı bir eğitim ve ortamın gereğinde görüş birliği oluştu. Adına oturumun armağan edilen Prof.Dr. Işıl Akbaygil, pek çok ödül aldığını ama adına böyle bir gün armağan gün ayrılmasının onu çok duygulandırdığını dile getirdi. Akbaygil; “İktisat Fakültesi’nin misyonu burada çok iyi ortaya çıktı. Bir konsensüs oldu demiyim ama en sağcı görüşle en sol görüşler bir aradaydı. Çok medeni ve açık bir şekilde olaylar konuşuldu, görüşler ortaya atıldı. Örneğin; Hurşit Güneş’e yüklenildi kendisi bunu çok iyi karşıladı, açıklamalarda bulundu. Bu ortamla açıkcası iftihar ettim” sözleriyle iktisat haftasını değerlendirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!