37. İktisatçılar haftası başladı
İ.Ü. İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti(İFMC) tarafından 37.si düzenlenen İktisatçılar haftası dün "Cumhuriyetin 90. Yılında Ekonomi-Toplum- Siyaset" ana başlığı altında İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi'nde başladı.
Haftanın açılışını İFMC Başkanı Vahap Adıyaman, Prof.Dr. Esfender Korkmaz ve TOBB Başkan Yardımcısı, İSO Tanıl Küçük yaptılar. İktisat Fakültesi’nin ve Cemiyetin köklü geçmişini hatırlatan Adıyaman, “Fakültemiz 1936 yılında Atatürk’ün isteği üzerine iktisadi bağımsızlığın kazanılması amacıyla kuruldu” diyerek üç günlük programı tanıttı.
Korkmaz,”Spekülatif sermaye dünyanın çivisini çıkardı. Bu global ekonomide dünya spekülatif sermayenin oyun alanı haline geldi, Ortadoğu’da yeni dünya düzeni de bir çıkar ilişkisinin sonucudur.” dedi. Türkiye’deki sorunların altında seçim sistemini gören Korkmaz; “Halkın seçmediği bu seçim sisteminde akil adamları seçecek adamlar ne kadar adil?” diye sordu.
Prof. Dr. Toktamış Ateş Anısına düzenlenen “Cumhuriyetin 90.Yılında Ekonomi-Sanayi-Finanas-İstikrar” başlıklı ilk oturum Prof. Dr. Erinç Yeldan’ın sunumuyla başladı. Eşi Prof.Dr. Nevin Ateş’te Toktamış Ateş’in Türkiye ile ilgili endişeleri olduğunu onun dışında düşündüklerini gerçekleştirdiğini ifade etti. Mustafa Uysal’ın yönettiği oturumda; Prof. Dr. Erdoğan Alkin, Doç, Dr. Ekrem Keskin ve Süleyman Onatça yer aldılar.
“Türkiye Ekonomisinde Büyüme ve İstikrar Arayışları” başlıklı yapısal sorunların altını çizen sunumunda Erinç Yeldan; “Türkiye ekonomisinin büyüme trendi düşmektedir. Büyümenin niteliği “sermaye yoğun” görünümdedir. Bir ülkenin ticaret stratejisi, aynı zamanda sanayi stratejisidir” tespitlerini paylaştı.
Ekrem Keskin “Cumhuriyetimizin 90.cı Yılında Bankacılık Sektörü” başlıklı konuşmasında; “Küresel gelişmeler ekonomide politika seçeneklerini sınırlandırmıştır. Uluslararası rekabet gücünün artırılması, sürekli büyüme, makroekonomik istikrar, istihdam, sağlıklı işleyen finansal sektör önem kazanmıştır. Bir ekonominin istikrar içinde büyümesinin, güçlü olmasının temel koşullarından biri özkaynakları güçlü olan bir finansal sektörün varlığıdır. Bunun için, rekabet gücü yüksek ve istikrarlı bir ekonomiye ve ulusal paraya dayalı yüksek tasarrufa gerek vardır” diyerek güçlü finansal sektörün büyümesi için kredi piyasasının etkin çalışması gerektiğinin de altını çizdi.
Türkiye’nin büyümesi istikrarlı değil
Konuşmacılar; “Türkiye’nin büyümesi istikrarlı değil. Dışarda yada içerde kriz olduğunda yabancı parasını alır gider. Siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar olmaz” diyerek kronik hale gelen yüksek cari açığa, yatırımdaki gerilemeye dikkat çektiler. Bunun için ARGE, inovasyon, eğitim, demokrasi ve adil hukuk sisteminin varlığının öneminde hem fikirdiler
Haftanın ilk günü öğleden sonra “Sermayenin Değişen Yapısı” başlıklı Prof. Dr. Bilsay Kuruç sunumuyla başlayan oturumla devam etti.
Bugün Prof. Dr. İlter Turan’a Armağan edilen i “Cumhuriyeti 90. Yılında Toplum-Hak-Adalet-İktisat” ve yarın Prof. Dr. İzzettin Önder’e Armağan edilen “Cumhuriyetin 90.Yılında Siyaset-Anayasa-Demokrasi-Vatandaşlık” konulu oturum ve sunumlarla Türkiye’nin iktisadi, ekonomik ve sosyal durumu değerlendirilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke