4+4+4 yeni eğitim modeli Komisyon'da
4+4+4 yeni eğitim modeli teklifinin Meclis komisyon çalışmaları başladı. CHP'li milletvekillerinin yoğun ilgi gösterdiği komisyon toplantısında 43 milletvekili konuşmak için söz istedi. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, "Türkiye tartışsın sonra yeniden getirin, yoksa söz sırası bana geldiğinde 12 saat konuşacağım" dedi.
Meclis Milli Eğitim, Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu, zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkartan ve kesintisiz eğitime son veren 4+4+4 eğitim modeli teklifinin görüşmelerine başladı.
Toplantının başında Alt Komisyon Başkanı AKP Kocaeli Milletvekili Fikri Işık teklifite yaptıkları değişiklikler ile ilgili bilgi verdi. Eğitimle ilgili sivil toplum kuruluşlarını dinlediklerini anlatan Işık, yapılan değerlendirmeler ışığında 6 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alındığını ikinci kademeye yetenek, gelişim ve tercihe göre seçimlik dersler imkanı konulduğunu, açıköğretim ile ilişkilendirmeyi lise seviyesine çıkardıklarını, çıraklık maddesini de metinnden çıkardıklarını anlattı.
'Kendimi kandırılmış hissettim'
Alt Komisyon Üyesi CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, komisyon çalışmalarının çok uygar bir ortamda yapıldığını, ancak ikinci günün sonunda kendisini çok aldatılmış hissettiğini söyledi. Serter şunları söyledi: "Üzerinde hiç konuşmadığımız veya mutabakata vardığımıza inandığımız konuların arka arkaya verilen önergelerle değiştiğini gördük. Burada da benzer uygulamalarla karşılaşacağımıza eminim. 30'a yakın STK görüşü aldık. Görüş bildirenlerin 4-5'i dışında 8 yıl kesintisiz eğitimin devam etmesini istedi. Ama dikkate alınmadı. CHP olarak 8 yıl kesintisiz eğitimden yana olduğumuz için yasa teklifinde buna aykırı bütün maddelere şerh düştük. Bunun dışında açıköğretime ilköğretimin ilk değil ikinci aşamasında yönlendirilmesi olumlu. Mesleğe yönlendirme yerine bilgi, istidat gibi kavramlarla yapılan düzenlemenin niyeti belli değil, içi boştur, nereye varacağı belli değildir. Eğitime siyasi ideolojik bir tavır olarak yaklaştığınızda gelecek kuşakların bizden hesap soracağı kesindir. Eğitime pedagojik yaklaşım olmalı. Önerim komisyonun en azından eğitim dekanlarını dinlemesidir."
'Siz kadını erkek yaparsınız'
Alt komisyon üyelerinden MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, iktidarın çoğunluğuna dayanarak istediği her kararı alabileceğini düşünmesini, "Siz çoğunluğuna dayanarak kadını erkek, erkeği de kadın ilan edebilirsiniz, bunu biliyoruz" sözleriyle eleştirdi. Milli Eğitim eski bakanlarından Vehbi Dinçerler döneminde eğitim yaşının 6'ya çekildiğini ancak uygulanamaz bulunarak vazgeçildiğini anlatan Yeniçeri, "Yanlış bulunan uygulamayı neden yeniden getiriyoruz?" diye sordu. İmam hatip okullarının orta kısımlarının açılmasını "Açılsa ne olacak, açılsın" sözleriyle değerlendiren Yeniçeri, bu tartışmanın kamuoyunda gereksiz korkular yaratma amaçlı olduğunu söyledi.
Üniversitelere, yaşayan siyasetçilerin isimlerinin verilmesini eleştiren Yeniçeri, çok istiyorlarsa vakıf üniversitesi kurulup o üniversitelere isimlerini verebileceklerini söyledi. Yeniçeri Fatih Projesi kapsamında alımların Kamu İhale Kurumu dışına çıkartılmasını içeren düzenlemenin de teklifte yer almasını eleştirdi, "Burası ihale komisyonu değil. Plan bütçede görüşülür" dedi.
Konuşmak için 40 kişi başvurdu
Alt komisyon raporuyla ilgili açıklamalardan sonra komisyon başkanı Nabi Avcı, alt komisyon raporu ile Konya Üniversitesi'nin isminin Necmettin Erbakan, Erciyes Üniversitesi'nin isminin ise Alparslan Türkeş Üniversitesi olarak değiştirilmesini içeren tekliflerin birleştirilerek görüşülmesini önerdi. Avcı'nın önerisi oylanarak kabul edildi.
Verilen bilgilerin ardından teklif üzerinde konuşmak isteyen milletvekillerinin isimleri alındı. Büyük kısmı CHP'li yaklaşık 40 milletvekili konuşmak için söz istedi.
CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, "Türkiye tartışsın sonra yeniden getirin, yoksa söz sırası bana geldiğinde 12 saat konuşacağım" dedi. Komisyon Başkanı Avcı, 6 ay süreyle çalışmak üzere dağılınsa bile görüşmelere geçildiğinde ellerinde böyle bir konuşma listesi olacağını belirterek, "12 saat konuşursanız da dinleyeceğiz" diyerek görüşmelere devam etti.
Eğitim yaşının bir yaş aşağı çekilmesi eleştirildi
Milli Eğitim, Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu'nda, zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkartan ve kesintisiz eğitime son veren 4+4+4 eğitim modeli görüşmeleri devam ediyor.
CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, getirilen teklifle eğitim yaşının bir yaş aşağı çekilmesini eleştirdi. 60 ayı doldurmuş bir çocuğun 10 yaşında ilköğretimi bitirerek liseye gittiğinde 17 yaşındaki çocuklarla eğitim göreceğine dikkat çeken Gürkan, "Bu duruma gerçekten olumlu bakılıyorsa teklife 'evet' diyeceğim" dedi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Türkiye'deki mevzuata göre çocukların 6 yaşında, fiili olarak ise 7 yaşında okula başladığını belirterek, "Bu düzenleme ile dünyadaki 6 yaş uygulaması ile paralel hale getiriyoruz. Kanunlar arasındaki çelişkiyi gideriyoruz. Hukuki durumu fiili durumla eşleştirmiş olacağız. Çocuklarımıza hayatlarında bir yıl kazandıracağız" dedi.
CHP'li Özkoç 12 saat konuşacak
Komisyon verilen bir saat aranın ardından yeniden toplandı. Komisyon toplantısının başında "Türkiye tartışsın sonra yeniden getirin, yoksa söz sırası bana geldiğinde 12 saat konuşacağım" diyen CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, söz sırası kendisine geldiğinde 12 saat konuşacağını söyledi. Eğitimle ilgili çeşitli sivil toplum örgütlerinin raporlarını okumaya başlayan Özkoç konuşması sırasında bir ara komisyon başkanı Nabi Avcı'ya dönerek, "Beni konuşturmamak için mi limon yiyorsunuz" dedi. Özkoç'un bu sözleri gülüşmelere yol açtı. 12 saatlik konuşma eylemine 15:15'te başlayan Özkoç, "Ne zaman haklısınız derslerse o zaman keseceğim" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke