'5 yıllık zam birden yapıldı'

İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, küresel kriz ve tekstil sektöründe, son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında, fabrikaların yarıdan fazlasının enerji maliyetlerini düşürmek için kömüre döndüğünü belirterek, "'5 yıldır elektriğe zam yapmadık' diye övünen hükümet, 5 yıllık zammı birden yapmıştır." dedi.

'5 yıllık zam birden yapıldı'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.11.2008 - 18:21

İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, küresel kriz ve tekstil sektöründe, son günlerde yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında, sanayiye 1990'da fuel-oil'le başladıklarını, daha sonra LPG ve doğal gaza geçtiklerini anlattı.

Son bir yıl içinde doğal gaza yapılan yüzde 83'e varan zamlardan dolayı kömüre döndüklerini ifade eden Gülle, "fabrikaların yarıdan fazlası enerji maliyetlerini düşürmek için kömüre dönüyor" dedi.

Zamlardan önce doğal gazla bir ton buhar üretmenin maliyetinin 30 YTL olduğunu, şu anda bu maliyetin 60 YTL'ye çıktığını belirten Gülle, aynı buharı kömürle üretmenin maliyetinin 20 YTL olduğunu söyledi.

Gülle, "finansal krizin, küresel bir durgunluğa başladığı bir süreçten geçiyoruz, çok büyük grupların bile batışına tanıklık ediyoruz. Ortada ciddi bir güvensizlik sorunu var ve bunu düzeltebilecek olan hükümettir. Ancak, devletin hala net bir kriz politikası yok. Devletin sanayiye yönelik belli bir enerji politikası olmadığı için yarın ne olacağı belli değil" şeklinde konuştu.

Tüm dünyada yaşanan krizin finansal sistemleri yeniden gözden geçirmek adına faydaları bulunduğunu da ifade eden Gülle, Türkiye'de yüksek cari açıkla daha fazla ilerleme kaydedilemeyeceğinin anlaşıldığını, Türkiye için temel meselenin kur olduğunu söyledi.

 

"Derhal Kriz Finansmanı Kurulu niteliğinde bir yapı kurulmalı"

İsmail Gülle, "YTL'nin gerçek yerini bulacağı önceden belliydi. Derhal Kriz Finansmanı Kurulu niteliğinde bir yapı kurulmalı ve bu yapıda Maliye Bakanlığı, Hazine, tüm Türkiye bankaları ve BDDK tam bir eş güdüm içinde çalışmalı" dedi.

Piyasalarda çok ciddi bir güven sorununun bulunduğuna ve bu sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğine işaret eden Gülle, IMF ile bir an önce anlaşma sağlanması gerektiğini söyledi. Kriz zamanlarında kaynak yaratan bir politika izlenmesi gerektiğini vurgulayan Gülle, şunları kaydetti:
"Yapılan son doğal gaz ve elektrik zammı böyle bir politikamızın olmadığını göstermektedir. '5 yıldır elektriğe zam yapmadık' diye övünen hükümet, 5 yıllık zammı birden yapmıştır. Bunlar 5 yıl içinde sindirilerek yapılsaydı daha kolay olurdu. Petrolün 150 dolara çıktığı dönemde yapılmayan zammın 50 dolarlara indiği dönemde yapılması anlamlı değil. Devletin masraflarını süratle azaltmak yerine masrafı karşılamak için vergiler arttırılıyor. Bugün milyarlarca kar açıklayan bankaların ne kadar işçi çıkardığını gözlemliyoruz. Biz, tekstil ailesi olarak hala mücadele ediyorsak buna saygı duyulmalı."

Kriz ortamında tekstil sektörünün istihdamdaki öneminin daha da arttığını, güvensizlik ortamı nedeniyle bankaların kredileri geri çağırdığını ve yeni talepleri karşılamadığını savunan Gülle, "adeta her gün yumurtlayan tavuğu kesiyorlar. Olumsuzluklar zincirleme olarak birbirini etkiliyor. Yıllardır ihracatta artışlar açıkladık ancak 19 Ekim itibariyle ihracattaki düşüşümüz yüzde 22'leri buldu. Yıl sonu ihracat hedefimiz 7,4 milyar dolardı ama 7 milyar doları ancak bulabileceğiz" diye konuştu.

 

Sektörün talepleri

İTHİB Başkanı Gülle, sektörün devletten taleplerini de şöyle sıraladı:
"Doğalgaz ve elektrik zamları geri alınsın. Tüm sosyal sigorta maliyetlerinde 2009'a mahsus olarak yüzde 25'lik bir indirim yapılsın.
Teşvik kapsamına giren illere 2 sene içinde gitme taahhüdü veren firmalar teşvik kapsamındaki illerin olanaklarından yararlandırılsın. Acil bir şekilde teşvik kapsamındaki illerde insan kaynakları problemini çözecek sektörel eğitim seferberliği başlatılsın ve beyaz yakalıların da bu bölgelere gelmesi teşvik edilsin.
Tekstil yatırımlarını bölgeye gelmesini teşvik edecek ve taşınma lojistiğini fonlayacak uzun vadeli ve sıfır faizli kredi paketi oluşturulsun. Durgunluğa karşı pazarlama aktivitemizi artırmak amacıyla yurt dışına yönelik pazarlama faaliyetlerinde 2009'a mahsus olarak destek arttırılsın."

İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çapkınoğlu da, şu anda hibe edilen kömürün bir milyar dolarlarla ifade edildiğini belirterek, "devlet, kömür desteğini bize versin. İşçiye iş, aş ihtiyacı olana aş sağlayalım. Bu hibelerle insanların bir günlük veya ancak bir haftalık kömür ihtiyacını karşılarsınız ama işsiz kalan bir insanı ne kömürle ne de mercimekle doyurabilirsiniz. Finans sektörünün çöktüğü bir dünyada üretime destek verilmesi gerekirken yüzde 82,5'lik bir enerji zammı sanayiye veriliyorsa bu, yanlış adrese teslimdir" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler