500 bin işsize eğitim verilecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Halis Yunus Ersöz, iki yıl içinde İŞKUR aracılığıyla 500 bin işsize eğitim vermeyi amaçladıklarını söyledi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''Sosyologların İstihdam İmkanları'' konulu çalıştayda konuşan Ersöz, Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik ve istihdam olduğunu belirtti.
Türkiye'nin çok sayıda genç iş gücü potansiyeline sahip olduğuna dikkati çeken Ersöz, istihdam yaratılması amacıyla kamu ve özel sektöre önemli sorumluluklar düştüğünü bildirdi
Ersöz, şöyle konuştu:
''Bir ülke ancak bütün kaynaklarını verimli kullandığında kalkınabilir. Yetişmiş insan gücü bütün dünya ülkeleri için en önemli kaynaktır. Küresel rekabetin şehirlere, hatta köylere kadar indiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu nedenle rekabet gücümüzü arttıracak her türlü kaynaktan yararlanmak zorundayız. Bu kaynaklar içindeki en önemli kaynak ise insan gücü kaynağıdır. Teknolojik rekabeti bütün ülkeler eşit düzeyde sağlayabiliyor, farkı oluşturan ise insan gücünün doğru planlanmasıdır.''
İstihdam ve işsizlik verileri içinde eksik istihdam kavramının öne çıktığını ifade eden Ersöz, ''Kamu veya özel sektörde çalışan kişiler eğitim aldıkları alanda faaliyet göstermiyor. Bu da bizim insan kaynaklarını doğru planlayamadığımızı ortaya koyuyor. Türkiye bu nedenle ciddi anlamda büyüme sıkıntısı çekiyor'' dedi.
İşsizliğin önlenebilmesi amacıyla yeni projeler üzerinde çalıştıklarını bildiren Ersöz, İŞKUR aracılığıyla 140 bin işsize eğitim verdiklerini belirtti.
Ersöz, şunları söyledi:
''İşsizlik sorunun üzerinde önemle duruyoruz, iki yıl içinde İŞKUR aracılığıyla 500 bin işsizimize eğitim vermeyi amaçlıyoruz. İŞKUR, önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye'deki 500 bin işsizi eğitebilecek kapasiteye sahip olacak. Toplum yararına çalışma programlarını da uyguluyoruz. Bu programı kısa vadeli tedbir olarak görmekle birlikte, program yine de işsizler açısından önemli bir fayda sağlıyor. 6 ay süreli de olsa bu programdan yararlanan insanlar istihdam edilebiliyor ve böylelikle mesleki bilgi ve becerilerini koruma imkanına sahip oluyorlar.''
''Kamuda sosyologların katkısından yeterince yararlanılmıyor"
Sosyologların da iş bulmakta güçlük çektiklerini ifade eden Ersöz, sosyoloji mezunlarından yeterince yararlanılmadığını düşündüğünü bildirdi.
Üniversite mezunlarının yalnızca diploma sahibi olmalarının yeterli olmadığına dikkati çeken Ersöz, ''Kamuda sosyologların katkısından yeterince yararlanılmıyor. Bu, bir gerçek. Rehberlik ve psikolojik danışmanlık konusu da çok önemli. İŞKUR'un bugün itibariyle bin 750 rehber ve psikolojik danışmana ihtiyacı var ama kamu kaynakları sınırlı. Bakanlığımızın sosyolog ihtiyacını kısıtlı kaynaklardan sağlamaya çalışıyoruz'' dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Binnaz Baytekin ise 43 devlet ve 20 vakıf üniversitesindeki sosyoloji bölümlerinin yıllık kontenjanının 2 bin 838 öğrenci olduğunu söyledi.
Sosyolojinin toplumu, toplumsal ilişkileri, olayları, kurumları, değişimleri, insan ilişkilerini ve davranışları inceleyen ve çözüm önerisi geliştiren bilim dalı olduğunu bildiren Baytekin, ''Ülkemizde her yıl 3 bine yakın sosyoloğun mezun olması ve 2 yılda kamuda 40 mezunun istihdam edilmiş olması çalıştayın önemini vurgulamaktadır'' dedi.
Çalıştay, bugün yapılacak sunumlarla sona erecek.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'