6 saatte bir işçi ölüyor

İş cinayetlerinde Avrupa’da ilk sırada yer alan Türkiye’de günde 524 iş kazası yaşanırken 4 işçi hayatını kaybediyor. Geçen yıl toplam 1730 işçi yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 15.01.2016 - 06:47
Abone Ol google-news

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB), Türkiye’de yaklaşık 2 milyona yakın işyerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hizmetleri almakla yükümlü olduğuna, ancak hizmetlerin yetersiz kaldığına dikkat çekti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermek üzere yetkilendirilen özel kuruluşlardan oluşan OSGB, iş güvenliği uzmanlarına verilen 180 saatlik eğitimin yetersiz, uzmanların sahada tecrübesiz olduğunu vurguladı.

Eğitim yok

OSGB Rehberi Genel Koordinatörü Muhittin Öncül konuyla ilgili açıklamasında, “İş güvenliği uzmanlarına yaptırılan staj da kâğıt üzerinde kalıyor. Burada uygulamaya yönelik bir eğitim verilmiyor. Bu da en büyük eksikliklerin başında geliyor” dedi.

Sahadaki tecrübesizliğin birçok sorunu da beraberinde getirdiğini dile getiren Öncül, “Yaklaşık 140 bin iş güvenliği uzmanının yüzde 67’si gençlerden oluşuyor. 93 bin 800 uzmanın 23-30 yaş aralığında olduğu görülüyor. İş bulmakta zorluk çeken birçok yeni mezunun bu alana yönelmesi bu durumun başlıca nedenidir. Bu işi tecrübeli insanların yapması lazım” diye konuştu.

Öncül, eğitim kurumlarını denetleyen müfettişlerin azlığının da kaliteyi etkilediğini, doğru eğitim almak isteyenlerin iyi araştırma yapması gerektiğini söyledi.

Sivil inisiyatif İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin açık kaynaklardan derlediği bilgilere göre de 2015 Aralık ayında 137 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti. Geçen yıl iş kazalarında aylık bazda en az can kaybı 85 işçiyle şubat ayında, en çok can kaybı ise 177 işçiyle eylül ayında görüldü.

Ölümler arttı

İstatistikler son üç yılın aralık ayında iş cinayetlerinde düzenli olarak artış olduğunu gösteriyor. 2013 yılının aralık ayında en az 112 işçi, 2014 yılının aralık ayında en az 127 işçi, 2015 yılının aralık ayında ise en az 137 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi.

İş cinayetleri sırasıyla inşaat, tarım, taşımacılık ve belediye işkollarında yoğunlaşıyor. 2015 aralık ayında inşaat ve yol işkolunda 40, tarım ve orman işkolunda 25, taşımacılık işkolunda 15, belediye-genel işler işkolunda 8 işçi hayatını kaybetti.

2015 aralık ayında iş cinayetinde en çok ölüm İzmir’de görüldü. 13 kişinin hayatını kaybettiği İzmir’i, İstanbul 8, Kocaeli 7, Muğla 5 ölümle takip etti. Antalya, Aydın, Bursa, Konya, Mersin, Sakarya, Sivas, Şanlıurfa ve Van’da 3’er ölüm meydana geldi.

GÖÇÜK İLK SIRADA

Ölüm nedenleri arasında 32 işçiyle ezilme ve göçük başta geliyor. Aralık 2015’te trafik kazalarında 31, düşme nedeniyle de yine 31 işçi hayata veda etti.

Türkiye Avrupa birincisi

Çalışma Bakanlığı ve ilgili kurumlar ile Eurostat verilerini baz alındığında Türkiye’nin iş kazaları ve meslek hastalıkları ölüm oranlarında açık ara Avrupa birincisi olduğu açıkça görülüyor.

2003-2014 arasında iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen işçi sayısı 14 bin 587. Kuşkusuz yıl bazlı bir karşılaştırma yapmak mümkün değil. Çünkü davalar ve müfettiş incelemeleri yılları alabiliyor. Ancak uzun dönemli bir karşılaştırma mümkün. Uzun dönemli toplam ve yıllık ortalama ölüm oranları arasında çarpıcı farklar ortaya çıkıyor.

2005-2013 döneminde açıklanan toplam işçi ölüm sayısı 11 bin 47 iken iş kazası ve meslek hastalığı sonucu gelir bağlanan dosya sayısı 20 bin 799’dur. Aradaki fark 9 bin 752’dir. Yıllık ortalama ölüm sayısı bir istatistikte 1227 iken diğerinde 2311’e ulaşıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler