65 bin genç yurtdışında

Türkiye'de son 4 yılda 65 yeni yükseköğretim kurumu açıldı. Devlet üniversitelerinin sayısı 103';e, vakıf üniversitelerinin sayısı ise 62'ye yükseldi.

65 bin genç yurtdışında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.04.2012 - 07:00

Üniversite sayısındaki artışa karşın yükseköğrenim için yurtdışındaki üniversiteleri tercih eden gençlerin sayısı giderek artıyor. Geçen yıl yurtdışına 65 bin 459 öğrenci gitti. Buna karşın Türkiye’de öğrenim gören yabancı öğrenci sayısı sadece 30 bin.

Vakıf Üniversiteleri Birliği üyeleri, vakıf yükseköğretim kurumlarının desteklenmesi durumunda, 2023 yılında 45 milyar liralık yatırım büyüklüğüne ulaşacaklarını vurguladı.

Birlik Başkanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, dünyada 150 milyon üniversite öğrencisinin olduğunu ve 2023’e kadar bu rakamın 200 milyona erişeceğini belirterek ekonomik olarak 350 milyar dolarlık pazarın 2023’te 500 milyar dolara çıkacağını söyledi.

İstanbul’da vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenci sayısının devlet üniversitelerini geçtiğini belirten Sarıcaoğlu, vakıf yükseköğretim kurumlarında yüzde 30’u burslu olmak üzere yaklaşık 200 bin öğrenciyle eğitim verildiğini ifade etti.
 

2 milyar TL geri gelsin

Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, Türkiye’nin, Çin, Hindistan, Güney Kore ve Almanya’dan sonra yurtdışına en çok öğrenci gönderen 5. ülke olduğuna dikkat çekerek bu öğrencilerin yıllık 2 milyar TL harcadığını, destek verilmesi durumunda bu kaynağın en az yarısını tekrar ülke ekonomisine kazandırabileceklerini belirtti. İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın da dünyada 3.5 milyon uluslararası öğrenci bulunduğunu, Türkiye’de ise beş bini burslu 30 bin yabancı öğrencinin öğrenim gördüğünü vurgulayarak “Bir öğrencinin, bir ülkede bıraktığı para, ortalama 40 bin dolar. 2015 yılında devlet ve vakıf üniversitelerinde 100 bin yabancı öğrenciye evsahipliği yapmak istiyoruz” diye konuştu.


30 yaş üstüne sınav olmasın


Vakıf Üniversiteleri Birliği’nin önerileri şöyle:

• 30 yaşın üzerindekiler için basit bir sınav ile veya sınavsız olarak vakıf üniversitelerine kayıt olabilme hakkı sağlanması.

• LYS’nin 1 yıl geçerli olabilmesi ve şubat ayında da üniversitelere kayıt olunabilmesi, ek kontenjanda taban puanlarının kaldırılması.

• ABD ve Türk üniversiteleri arasındaki 2+2 anlaşmalarına benzer üniversite anlaşmalarının yapılması.

• Türkiye’de yükseköğretim kurumlarının dört grup altında sınıflandırılması. (Devlet, vakıf, özel ve uluslararası anlaşmalarla oluşacak üniversiteler)

• Rıfat Sarıcaoğlu, “Vakıf yükseköğretim kurumlarının bugün ülke yatırımlarına katkısı 12 milyar TL civarındadır. 2023 yılında bu katkıyı 45 milyar TL’ye çıkarıp, 575 bin Türk ve 60 bin yabancı öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler