7'den 70'e herkese opera

Festivalin Sanat Yönetmeni Yekta Kara, "İstanbul'da denizi hiç görmemiş insanlar olduğu gibi, hiç opera izlememiş insanlar da var. Biz bu eksikliği ortadan kaldırmayı hedefliyoruz" diyor ve soruyor: 400 yıllık bir sanat dalı, halktan destek almadan nasıl var olabilir ki?...

Yayınlanma: 04.07.2012 - 14:18
Abone Ol google-news

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İstanbul Opera Festivali, festivaller şehri İstanbul’da kendi alanında sağlam bir yer edinmek için çabalayan festivallerden. Bu yıl “7’den 70’e Opera” sloganı ile 7 - 19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalin en önemli misyonu opera sanatını halka tanıtmak ve yaygınlaştırmak. Hedef kitle ise hayatında hiç opera izlememiş olan insanlar.

Festivalin Sanat Yönetmeni Yekta Kara, “İstanbul’da denizi hiç görmemiş insanlar olduğu gibi hiç opera izlememiş insanlar da var. Biz bu eksikliği ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” diyor ve ekliyor: “400 yıllık bir sanat dalı, halktan destek almadan nasıl var olabilir ki?” Peki ya köprü inşaatının trafiği kitlediği, Karayolları Genel Müdürü’nün şehri terk etme çağrısı yaptığı, sıcaktan kavrulan bir şehirde, seyirci operaya nasıl çekilir? Festivalin tarihi mekânları sahne olarak kullanması, temsillerin yaz sıcağında gece serinliğinde yapılması birer olumlu etken elbette.

Bir de İstanbullu sanatseverlerin yanında, yerli ve yabancı turistler de festival izleyicisi olmaları açısından önemli bir potansiyel. Zaten festivalin seyirciye ulaşmayı hedeflediğinin göstergelerinden biri de Mezzo gibi te-levizyon kanallarında festival reklamlarının yabancı dillerde de yayımlanıyor olması.

12 günde 10 temsilin verileceği festivali bir opera çıkarması olarak tanımlayan Kara, henüz üç yaşındaki festivalin vazgeçilmezlerini de sıralamadan edemiyor. Bunlardan ilki repertuvar seçimindeki pozitif ayrımcılık. Festivalde ağırlıklı olarak ya Türk bestecilerin eserleri ya da Türkleri konu almış yabancı bestecilerin eserleri sahneleniyor. Bunların dışında seyirciyle buluşan eserlerse ya çok klasikleşmiş ya da yıllardır İstanbul’da sahnelenmemiş operalar oluyor.

Sezon boyunca İstanbul’da sahnelenmiş hiçbir eser programda yer almıyor, fakat programın olmazsa olmazı eser “Saraydan Kız Kaçırma”. Geçen yıllarda Yıldız Sarayı’nda sahnelenen eser, bu yıl Topkapı Sarayı’nda seyirciyle buluşuyor. Eserin başrollerinde ise iki yabancı konuk var; Bernhard Berchtold ve Eva Mei.

Festivalin bir diğer yabancı konuğu ise gala konserinin solisti José Cura. Yekta Kara, festivalin yabancı konuklarının kendi sanatçılarımızla bir arada sahne almalarına özen gösterdiklerini vurguluyor. Zira José Cura’ya da konserinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve Feryal Türkoğlu eşlik edecek.

Festivalin biletleri Mybilet tarafından satılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon