8. maddenin düşmesine ilişkin siyasilerin yorumları

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasında siyasi parti kapatmalarıyla ilgili 8'nci maddenin gizli oylamasında 410 milletvekili oy kullanırken, madde 327 kabul oyunda kaldı. 330 rakamına ulaşamayan 8'nci madde, reddedilerek paketten düşmüş oldu. Siyasiler konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma: 03.05.2010 - 14:13
Abone Ol google-news

8'nci maddeye ilişkin oylama sonucunun açıklamasının ardından siyasiler konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Bahçeli'den 8. madde yorumu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesinin reddedilmesini, ''İktidarın, bu gelişmeyi dikkate alarak, değişikliklerle ilgili tasarruflarını gözden geçirmesinde yarar var'' diye değerlendirdi. Bahçeli, gazetecilere, Anayasa değişikliğinde 8. maddenin 330 oyun altında kalarak, tekliften düşmesini değerlendirdi.
''Anayasa değişikliğinin, Meclis iradesiyle reddedilmesinin hayırlı bir sonuç olduğunu'' söyleyen Bahçeli, ''Değişiklik yönünde atılan adımların bir uzlaşma temeline dayalı olması, çok daha anlaşılabilir bir durum olarak ortaya çıkmıştır. İktidarın, bu gelişmeyi dikkate alarak, değişikliklerle ilgili tasarruflarını gözden geçirmesinde yarar var'' dedi.
Bahçeli, böyle bir sonucu bekleyip beklemediğine yönelik soruya, ''Beklemekten ziyade, sonucun bu şekilde olmasını arzuluyorduk. Beklemek, bilmeyi gerektirir. Bizimki arzulamak'' karşılığını verdi.

 

Okay: Milletvekilleri vicdanlarının sesini dinledi

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesinin reddedilmesine ilişkin, ''Milletvekilleri vicdanlarının sesini dinledi'' dedi. Okay, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Kimsenin kendisi için anayasa yapmaya kalkmaması gerektiğini'' ifade ederek, anayasaların toplumsal mutabakat metni olduğunu belirtti.
Bu sonucu, ''değişikliği bir grup önerisi olarak getiren'' AKP Grubu'nun yorumlaması gerektiğini kaydeden Okay, ''Milletvekilleri vicdanlarının sesini dinledi'' diye konuştu. Okay, milletvekillerinin parti baskısından kurtulup, iradeleriyle oy kullandıklarını savunarak, ''Sağduyu galip gelmiştir'' diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu'nda, 8'nci maddenin reddedilmesinin ardından görüşmeler, kamu denetçiliğiyle ilgili 9'ncu madde üzerinden devam ediyor.

 

Türker: Anayasa paketini istemeyen yalnızca biz değilmişiz

DSP Genel Başkanı Masum Türker, yaptığı değerlendirmede, parti kapatma yetkisini TBMM'ye veren 8. maddeyle ilgili kendilerinin öteden beri yanlış yapıldığını söylediklerini ancak AKP yönetiminin ısrarla ve inatla bir siyasal diyalog kurmadan ve uzlaşmadan bildiğini okumaya devam ettiğini söyledi. "Kamuoyuna sanki bu Anayasa paketini istemeyenler bizdenmiş gibi yansıtılmaya çalışılıyor. Ama şimdi görüldü ki Anayasa paketini istemeyenler yalnızca biz değilmişiz" diyen Türker, "AKP kendi içinde bile çoğunluğu sağlayacak yeterliliği bulamıyor, kendi gönülleri bile buna razı değil. Bu da AKP'nin yanlış yolda olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Hükümete çağrıda bulunan Türker, "AKP şu anda, TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri kesip bundan sonraki maddeler konusunda siyasal diyalog kurarak, metin konusunda uzlaşması gerekir" dedi.

 

BDP'liler bu kez katılmadı

Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur oylamasında 8'nci maddenin gizli oylamasına katılarak, sembolik destek veren BDP'li 5 milletvekili ikinci tur oylamaya katılmadı.

BDP Muş Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık, 8'nci maddeye ilişkin oylama sonucunu, "Diyalog olmayınca bu noktaya gelindi" şeklinde değerlendirdi.


Erçelebi'den İsmet Paşa'lı yorum

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, TBMM Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin 8. maddesinin reddedilmesini, "Tayyip Erdoğan'ın Milli kahramanımız İsmet Paşa'ya dil uzatması, AKP içindeki ve bağımsızlar içindeki vicdan sahibi milletvekillerini herhalde aklıselime getirdi" sözleriyle değerlendirdi.

 

AKP'de şok: 8. madde düştü


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler