85 yıllık cenaze marşı bitti, Segah Tekbiri geldi (12.09.2017)

Şehit cenazelerinde 1932 yılından bu yana çalınan Chopin'in cenaze marşının yerine Itri'nin "Segah Tekbiri" çalınması için İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine yazı gönderildi.

85 yıllık cenaze marşı bitti, Segah Tekbiri geldi (12.09.2017)
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.09.2017 - 16:41

<video:822301>

 

1932’den bu yana protokol cenazelerinde resmi marş olarak çalınan Frederic Chopin’in "Cenaze Marşı" kaldırıldı...İçişleri Bakanlığı'nca "Şehit Cenaze Törenleri"ne ilişkin 81 il valililiğine gönderilen yazıdaki ilgili bölüm şöyle;

" Şehit cenazelerinde saygı yürüyüşü Itri'nin Segah Tekbir'i ile yapılacaktır"

" İçişleri Bakanlığı mensubu her rütbe ve görevdeki muvazzaf ve yükümlülerden şehitler ile güvenlik korucularından şehitleri, ebedi yolculuklarına uğurlarken törenlerde 'Tİ' işaretinin verilmemesi, saygı duruşunda herhangi bir çalgı aleti çalınmayarak sessizlik sağlamak suretiyle icra edilmesi esastır.

 Şehitliğin maneviyatına ve milletimizin gönlündeki yerine uygun olarak şehit cenazelerinde ihtiram (saygı) yürüyüşü, Itri’nin 'Segah Tekbiri' ile yapılacaktır. Vefatları halinde tören yapılan diğer İçişleri Bakanlığı mensupları için de aynı usul ve esaslara uyulacaktır."

 Itri'nin ''Segah Tekbiri'', ilk kez 29 Ağustos 2017'de Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Muhammed Meriç'in cenazesinde ihtiram yürüyüşü sırasında Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu tarafından icra edilmişti.

Chopin gitti Segah Tekbiri geldi

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 1932’den bu yana protokol cenazelerinde resmi marş olarak çalınan Frederic Chopin’in "Cenaze Marşı"na karşı Itri'nin Tekbir'inin çalınmasını teklif etmişti.

 Segah Tekbiri nedir?

Segah (Segâh), Klasik Türk müziğinde si perdesine yakın seste bir nota ve bu perdeyi karar sesi almış bir makamdır. Segâh perdesi, si natürel ve si bemol notaları arasında yer alan, natürel si’den 1 koma daha pes bir perdedir.

Segâh makamı ise, kararını segâh perdesinden alan, çıkıcı seyir takip eden bir makamdır. Güçlü sesi olarak nevâ (batı müziğinde Re), yeden olarak kürdi veya rast perdesi kullanılabilen bir makamdır.

Segah Tekbiri sözleri

Allahüekber allahüekber

la ilahe illallahü vallahü ekber

allahüekber velillahi’lhamd

Segah Tekbiri'nin bestecisi Itri kimdir?

Buhûrîzâde Mustafa Itrî (d. 1640, İstanbul – ö. 1712), Türk bestekâr.

Asıl adı Mustafa, takma adı ise Itrî’ydi . Çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için bu mahlası almış olduğu söylenir. Ustaları arasında Hâfız Post, Nasrullah Vakıf Halhali, Kasımpaşalı Koca Osman Efendi, Derviş Ömer Efendi gibi, 17. yüzyıl bestecileri vardır. Çağının kaynakları mevlevi olduğunu göstermektedir. Mevlevi mukabelesinde okunan bir Segah ayin bestelemiş olduğundan bu rivayetlerde haklılık payı olabileceği düşünülmektedir.

Hayatı boyunca birçok padişah ve devlet adamından himaye görmüş olup, bunlardan en önemlileri IV. Mehmet ve Gazi Giray Han’dır. Devlet adamlarına yakınlığı nedeniyle bir dönem esirciler kethüdalığı yapmış, sarayda da musiki dersleri vermiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler