95'lik "Abuş dede"nin sağlıklı yaşam sırrı

Sıvas'ın Suşehri ilçesinde 95 yaşındaki Abuş Şahin, sağlıklı yaşamını tükettiği doğal gıdalara ve soluduğu temiz havaya bağlıyor.

Yayınlanma: 29.10.2009 - 18:21
Abone Ol google-news

Suşehri Avculu Mahallesi'nde Rumi 1330 doğumlu Abuş Şahin, dinç hareketleriyle dikkati çekiyor. İlerlemiş yaşına rağmen herhangi bir sağlık problemi olmayan Şahin, evinin işlerini de kendisi yapıyor.

Eline baltayı alarak evinin kışlık odununu bile kırabilen Şahin, dinç kalmasını ise sabah erken uyanmaya, çiğ süt içmeye, tamamen doğal yiyeceklerle beslenmeye ve temiz hava solumaya bağlıyor.

Yaşamını ilk eşinin ölümünün ardından 28 yıldır ikinci eşi Havva Şahin ile sürdüren Abuş Şahin'in, 4'ü kız, 4'ü erkek olmak üzere toplam 8 çocuğu bulunuyor.

En büyük oğlunun ilçede değirmencilikle uğraşan 78 yaşındaki Yusuf Şahin'in olduğunu belirten Abuş Dede, çocukları ve çocuklarının torunlarıyla birlikte toplam 121 torunu olduğunu söyledi.

Hayatında hiç sigara kullanmadığını, alkol almadığını aktaran Şahin, gözlerinin gördüğünü, işitme sorunu yaşamadığını belirtti.

Sabahları erken kalktığını vurgulayan Şahin, ''Kösedağ'da 30 sene dedemin davarını, küçükbaş hayvanlarını yaydım. Çiğ süt içtim, kaymak, süt ve yoğurt yemeye devam ediyorum. 15 yıl boyunca 3 aylarda oruç tuttum. Oruç mideyi dinlendirdiği için ömrü uzatır'' dedi.

Şahin, şu ana dek 9 defa hacca gittiğini, 3 aylarda sürekli orucunu tuttuğunu, namazını aksatmadan kıldığını söyledi.

Askerliğini Ankara'da muhafız alayında yaptığını belirten Şahin, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü askerlik döneminde gördüğünü söyledi.

Bu arada, Şahin'i evinde ziyaret eden Suşehri Belediye Başkanı Sedat Sel, Şahin'ın bölgenin en yaşlı insanları arasında olduğunu ifade ederek, ''Abuş dayı hep doğal organik ürünlerle kendini beslemiş. Bu zamana kadar gelmesinin tek sebebi doğal ürün tüketmesidir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler