99.9 milyon dolarlık soru: Erdoğan, Suudi Arabistan'a neden kıyamaz?
Bilal Erdoğan’a para gönderildiği tarihte TÜRGEV diye bir vakıf yoktu.
2012 yılında TÜRGEV’e yurtdışından gönderilen 100 milyon dolarlık bağışla ilgili önemli bir ayrıntı ortaya çıktı. Bağışın 26 Nisan 2012’de TÜRGEV’e gönderildiği bizzat Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından doğrulanmıştı. Ancak resmi kayıtlar incelendiğinde, o tarihte TÜRGEV isimli bir dernek yok. Çünkü İSEGEV isim değişikliği için davayı Haziran 2012’de açmış; TÜRGEV ismi Temmuz 2012’de onaylanmıştı. Bu durum karşısında hükümet ve TÜRGEV yetkilileri, “100 milyon dolarlık bağış parası TÜRGEV’in eski adı olan İSEGEV’e gelmişti” savunmasını yapabilirler. İşte bu noktada CHP yönetiminin açıklaması önem taşıyor. CHP yönetimi bağış parasının ilk önce Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın hesabına gönderildiğini açıklamıştı. Ve bu açıklama bugüne kadar Erdoğan ailesi tarafından yalanlanmamıştı. Paranın gönderildiği tarihte ise Bilal Erdoğan’ın ne TÜRGEV’le (o tarihte isim değişikliği olmamıştı) ne de eski adı İSEGEV’le resmi bir ilişkisi vardı. İşte bu bilgiyle birlikte, “100 milyon dolarlık bağış parası İSEGEV’in yönetiminde yer almayan Bilal Erdoğan’a neden gönderildi” sorusu yanıt bekliyor. TÜRGEV Yönetim Kurulu, gazetemizin “Bilal Erdoğan İSEGEV’in yönetiminde yer aldı mı” sorusuna 21 gündür yanıt vermemeyi tercih ediyor. İSEGEV’in isim değişikliği için mahkemeye yaptığı başvuruda da Bilal Erdoğan’ın ismi de geçmiyor. Bu durumda CHP’nin Meclis’e taşıdığı, “Suudi Arabistan’dan gönderilen 99 milyon 990 bin 990 dolar tutarındaki paranın, Suudi Arabistan Kralı tarafından alınan ve Sevda Tepesi olarak bilinen araziye imar izni verilmesi karşılığında gönderildiği iddiası doğru mudur”sorusuna verilecek yanıt daha da önemli bir hale geliyor.
İşte 2012’de 4 aylık süreçte yaşanan gelişmeler özetle şöyle:
* 13 Nisan 2012: Başbakan Erdoğan, Suudi Arabistan’da Kral Abdullah ile görüştü. Erdoğan’ın bu görüşmede Kral ile Sevda Tepesi’ni de görüştüğü o günkü basın organlarında yer aldı.
* 26 Nisan 2012: Erdoğan’ın Türkiye’ye dönüşü ile birlikte 26 Nisan 2012 günü, Suudi Arabistan Krallığı, CHP yönetiminin açıklamasına göre Başbakan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Vakıfbank’taki hesabına 99 milyon 999 bin 990 dolar yatırdı. Bu para, bir sonraki aşamada TÜRGEV’in (o tarihte İSEGEV’di) Vakıfbank’taki “TR 0800 0150 0158 0380 1344 6974” IBAN numaralı hesabına geçirildi.
* 1 Haziran 2012: İSEGEV (İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı); İstanbul 19. Asliye Ceza Mahkemesi’ne isim değişikliği için “vakıf senet değişikliğinin tescili” davası açtı.
* 16 Haziran 2012: Suudi Kral, Sevda Tepesi’ndeki 57 bin 470 metrekare arazisine yapı izni verilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık da konuyu “yapılanma hakkı verilmesi” istemiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne aktardı. Belediye İmar ve Bayındırlık Komisyonu, CHP’li üyelerin karşı çıkmasına karşın belediye meclisinden çıktı.
* 25 Temmuz 2012: İSEGEV, mahkeme kararıyla TÜRGEV (Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı) oldu. TÜRGEV’in yönetimine Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve kızı Esra Albayrak girdi.
CHP ne demişti?
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, 6 Şubat 2014 tarihinde yaptığı basın toplantısında şunları söylemişti:
“Önce Bilal Erdoğan’ın, sonra TÜRGEV’in Vakıfbank’taki hesaplarına, Royal Protocol’den (Suudi Arabistan Royal Protocol adlı Türkçe karşılığı: Suudi Kraliyet Hükümeti) bir seferde gelen paranın miktarı 99 milyon 999 bin 990 ABD doları. 10 dolar eksik; 10 dolar havale masrafı alınmış herhalde. Vakıfbank’a geliş tarihi 26 Nisan 2012. IBAN: TR 2200 0150 0158 0480 1323 9675. Bu ve bunun benzeri para trafikleri mevcut. Hepsinin tarih ve IBAN’ları var...”
Tarihler ve bu açıklama yan yana konulduğunda çok önemli bir soru gündeme geliyor. Paranın gönderildiği tarihte TÜRGEV adlı bir vakıf yok. Hem hükümet yetkilileri hem de TÜRGEV bu konuda “O tarihte İSEGEV vardı” savunmasını yapabilirler. Ancak o tarihte Bilal Erdoğan’ın İSEGEV’in yönetiminde yetkili isim olarak yer almaması, “İSEGEV’e gelen para neden Bilal Erdoğan’ın hesabına yattı” sorusunu gündeme getiriyor.
TÜRGEV yanıt vermedi!
İSEGEV’in isim değişikliği için mahkemeye yapılan başvuru incelendiğinde Bilal Erdoğan’ın ismine de rastlamadık. Konuyu TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanlığı’na vakfın kurumsal mail adresi yoluyla ilettik. Ancak, “Bilal Erdoğan, TÜRGEV’in eski adı olan İSEGEV’in yönetiminde yer aldı mı” sorumuza tam 21 gündür yanıt alamadık.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Emekliye iyi haber yok!