AB Komisyonu, EMASYA'yı değerlendirdi
AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu Üyesi Stefan Füle, görevini resmen devraldığı günde EMASYA Protokolü'nün yürürlükten kaldırılmasını "sivil-asker ilişkilerinde dönüm noktası" olarak tanımladı.
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda genişleme raporlarının tartışıldığı oturumda konuşan Füle, "AB Komisyonu'nun Türkiye'nin katılım sürecine bağlı kalacağı" taahhüdünde bulunarak, bu sürecin Türkiye'deki siyasi ve ekonomik reformları güçlü şekilde teşvik ettiğini belirtti.
Türkiye'nin özellikle siyasi kriterlerde AB'nin beklentilerini karşılaması gerektiğini kaydeden Füle, bu kapsamda temel özgürlüklerin genişletilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Stefan Füle, "Geçen yıl dönüm noktası niteliğinde birçok reform hayata geçirildi. Bunlardan bazılarına birkaç yıl önce neredeyse hiç ihtimal verilmiyordu. Geçen hafta iptal edilen, orduya güvenlik tehlikelerinde yetki almadan müdahale izni veren güvenlik protokolü (EMASYA) sivil asker ilişkilerinde dönüm noktasıdır. AB Komisyonu bu protokolün iptaliyle ilgili gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdürecek" dedi.
Türkiye'nin bağımsız bir insan hakları kurumu oluşturulması için yasa taslağı hazırlamasının ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Stratejisinin kabulünün umut verici olduğunu ifade eden Füle, hükümetin başlattığı Demokratik Açılımı desteklemeye devam edeceklerini taahhüt ederek, bu açılımın başarısı açısından bütün siyasi partilerin ve toplumun tüm kesimlerinin desteğini istedi.
Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatmasının AB'de endişe yarattığını ve aralık ayında güneydoğudaki bazı tutuklamalardan üzüntü duyduklarını dile getiren Füle, bu dönemde yaşanan terör saldırılarını da kınayarak, bu gelişmelerden hiçbirinin Demokratik Açılımın başarıyla uygulanmasına hizmet etmeyeceği görüşünü savundu.
AB Dönem Başkanı İspanya
AB Dönem Başkanı İspanya'nın AB işlerinden sorumlu Bakanı Lopez Garrido Diego ise Türkiye'nin katılım müzakerelerini ilerletme kararlılıklarını vurgulayarak, sıranın zorlu fasıllara geldiğini, yeni fasılların açılabilmesi için Türkiye'nin reform çabalarını ikiye katlaması gerektiğini söyledi.
İspanya'nın dönem başkanlığında açılması için teknik hazırlıkları süren 4 fasıl arasında kamu alımları, rekabet politikası, gıda güvenliği ve sosyal politika ve istihdamın bulunduğunu anlatan Garrido Diego, Nabucco anlaşmasının imzalanmasının ardından daha da önem kazanan, Kıbrıs Rum kesiminin engellemeyi sürdürdüğü enerji faslının açılması için de çaba göstereceklerini kaydetti.
Rapotör Oomen-Ruijten
AP Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten, Anayasa Mahkemesi'nin askerlere sivil yargının önünü açan yasayı iptal ederken, mevcut anayasaya bağlı hareket ettiğini hatırlatarak, "Türkiye'nin modernleşmesi yolunda gerçek reformları engelleyen mevcut anayasanın bir an önce değiştirilmesi" çağrısında bulundu.
Hükümetin Kürt, Alevi ve diğer grupların haklarıyla ilgili geniş kapsamlı bir tartışma başlatmasından duyduğu memnuiyeti ifade eden Oomen-Ruijten, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatma kararının iyi analiz edilmesini isteyerek, TBMM üzerinde hala tehditler bulunduğu, siyasi partilerle ilgili düzenlemelerde Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu tavsiyelerine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun şekilde reform yapılması gereği üzerinde durdu.
AP Türkiye karar taslağı, bugün AP genel kurulunda oylanacak. Belgeye Raportör Oomen Ruijten'in de desteğiyle verilen değişiklik önergeleriyle "Balyoz" darbe planının girmesi, Türkiye'den Kıbrıs'taki müzakerelere katkı için adadaki askerlerini "derhal çekmeye başlaması" çağrısının yumuşatılması bekleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- Ankaralı Turgut hayatını kaybetti!