ABD ile ‘Mınbiç’ pazarlığı

Türkiye’nin ABD ile uzlaşmaya vardığı ancak bir türlü uygulamaya geçirilemeyen Mınbiç yol haritası üzerinde görüşmeler sürerken pazarlıkların, Türk askerlerinin ABD askerleri ile birlikte Mınbiç kent merkezine girip girmemesi üzerine yoğunlaştığı öğrenildi.

ABD ile ‘Mınbiç’ pazarlığı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.10.2018 - 23:30

Türkiye ile ABD arasındaki pastör Andrew Brunson krizinin çözülmesinin ardından Suriye’de Fırat’ın batısında yer alan ve YPG’nin kontrolündeki Mınbiç, ikili ilişkilerdeki öncelikli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun önceki günkü Ankara ziyaretinde konu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmelerde gündeme gelirken, iki ülke diplomatik ve askeri heyetleri arasındaki görüşmeler de sürüyor.

Çavuşoğlu ve Pompeo, 4 Haziran’da YPG’nin, Mınbiç’ten Fırat’ın doğusuna çekilmesini öngören yol haritası üzerinde uzlaşmaya varmıştı. Türk yetkililer, Mınbiç Yol Haritası uyarınca 60 gün içinde YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna çekilmeye başlayacağını ve Türkiye ve ABD askerlerinin kent çevresinde ortak devriye görevi üstleneceğini belirtmişlerdi ancak bu takvim işlemedi.

<haber-dikey:1113797>

İki ülke arasında güvensizlik

Geçen günlerde ABD askerlerinin ortak devriye eğitimleri için Türkiye’ye geldiği açıklandı ancak Mınbiç’te ortak devriyeye ne zaman başlanacağı konusu belirsizliğini koruyor. Edinilen bilgiye göre Türk ve Amerikan heyetleri arasında yapılan görüşmelerde pazarlıklar Türk askerinin Mınbiç merkezine girip girmeyeceği üzerinde yoğunlaşmış durumda. Türkiye’nin, Mınbiç çevresindeki devriyenin yanı sıra iki ülke askerlerinin ortak devriyesi şeklinde de olsa Türk askerinin kent merkezine girmesi konusunda ısrarcı olduğu belirtiliyor. ABD ise Mınbiç kent merkezinde ortak devriye yerine sadece ABD askerlerinin devriye faaliyeti yürütmesi seçeneğini masada tutuyor. Bu noktada iki ülke arasındaki güvensizliğin göze çarptığı ifade ediliyor. Fakat güvensizliğe karşın iki tarafın da meselenin çözüme kavuşacağı yönündeki bakış açısını koruduğu da kaydediliyor.

<haber-dikey:1112451>

Jeffrey’den Mınbiç mesajı

Bu hafta içinde Türkiye’yi ziyaret eden ve Türk yetkililerle görüşen ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey de Mınbiç yol haritasına ilişkin açıklamalar yaptı. Türkiye ziyaretlerine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Jeffrey, Türkiye ile Fırat kıyısındaki Arap bölgesi olan Mınbiç konusunda birlikte çalıştıklarını ve Türkiye’nin, YPG’yi PKK’nin bir kolu olarak gördüğü için buradaki YPG varlığından rahatsız olduğunun bilindiğini söyledi.

Mıbriç etrafında ortak devriye yapacak olan ABD birliklerinin Türkiye’de eğitimde olduğunu kaydeden Jeffrey, “Buradaki temel amaç; Türkiye’nin kendisine buradan tehdit hissetmeyeceği güvenli bir alan yaratılması ve YPG’nin Fırat’ın doğusuna geri dönmesidir. Burası önemli bir bölge ve Türk yetkililerle sürekli olarak kuzeydoğu Suriye’de neler yaptığımız konusunu görüşüyoruz; çünkü Türkiye’nin temel endişesi buradaki YPG varlığı” değerlendirmesini yaptı.

<haber-dikey:1102676>

‘YPG, ABD’nin ortağı’

“Pastör Brunson’ın serbest bırakılması, ABD’nin YPG’ye verdiği desteği etkiledi mi?” sorusu üzerine Jeffrey, “YPG, IŞİD’le mücadelede bizim ortağımız, ve bu mücadele bitmiş değil. Fakat Türkiye’nin buradaki endişesi, Suriye’nin kuzeydoğusunun Türkiye’ye tehdit oluşturacak PKK ile bağlantılı bir bağımsız bölge haline gelmesi. Biz, her şeyden önce Suriye’nin toprak bütünlüğüne bağlıyız ve Suriye’nin kuzeydoğusunda bir ulus inşası süreci içinde değiliz. Biz, burdada yaşayan Araplar ve Kürtlerin istikrarlı bir yönetim altında güvenli bir şekilde yaşadığını görmek istiyoruz. Fakat burada kapsamlı, uzun vadeli bir siyasi ajandamız bulunmuyor. Burada sadece askeri ajanda çerçevesinde hareket ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler