ABD: Rusya, Suriye'ye silah sağlıyor

Beyaz Baray Sözcüsü Jay Carney, ''Rusya, Suriye'ye silah sağlıyor. Bu silahlar, Esad rejimi tarafından kendi halkına karşı şiddet uygulamada kullanılabilir ve kullanılıyor'' iddiasında bulundu.

Yayınlanma: 13.06.2012 - 20:33
Abone Ol google-news

Carney, günlük basın toplantısında, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton'ın gündeme getirdiği, ''Rusya, Suriye'ye saldırı helikopteri satıyor'' yönündeki iddiayı reddetmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

ABD olarak Suriye'deki muhaliflere silah desteğinde bulunmadıklarını söyleyen Carney, Esad rejimine silah tedarik edilmesine yönelik kaygıları daima ifade ettiklerini hatırlatarak, ''Bu, yeni bir konu değil, Rusya ile Suriye hakkında geniş kapsamlı görüşmelerimizin bir parçası'' dedi.

Bu konuyu Rusya ile geçmişte de açık ve özel toplantılarda hep görüştüklerini ifade eden Carney, ''Rusya, Suriye'ye silah sağlıyor. Bu silahlar, Esad rejimi tarafından kendi halkına karşı şiddet uygulamada kullanılabilir ve kullanılıyor'' dedi.

''Rejime, silah sağlayan herkes buna bir son vermeli''

Silah desteği konusunda kaygıları bulunduğunu, çünkü bunun, Esad'ın, kendi insanlarına karşı savaşı veya şiddeti sürdürme kapasitesini artırdığını ifade eden Carney, Rusya ile bu konu hakkında istişare içinde olduklarını kaydetti.

Carney, uluslararası partnerleriyle de Esad'a baskının uygulanması ve izole edilmesi için, BM, Suriye Halkının Dostları Grubu gibi değişik forumlarda istişarede bulunmaya devam edeceklerini söyledi.

Carney, ABD olarak, partnerleriyle, muhalefetin organize olmasını desteklemeye yardım için yaptırımlar veya diğer konularda, düzenli biçimde yeni adımlar attıklarını ve ölümcül olmayan destekler ile Suriye halkına insani yardımlarda bulunduklarını bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Rus meslektaşıyla görüşmelerinde bu konunun ele alınıp alınmayacağına yönelik soru üzerine Carney, şunları ifade etti:
''Helikopter konusu, geniş çaplı kaygılarımızın bir parçası. Bunu, Suriye halkının geleceği için son derece önemli olan siyasi değişimin olmasına yardım yönünde atılması gereken yeni adımlar hakkındaki görüşmelerimizde, Rusya ve diğerlerine ifade etmeye de devam edeceğiz. Suriye konusunun, hem ikili hem de G-20 kapsamında daha geniş çaplı görüşmelerimizde ele alınacağından eminim.''

Rusya'nın, Esad rejimine silah göndermesini yanlış bulduklarını ve bu durumun sadece rejimin, Suriye halkına karşı şiddeti artırdığını belirten Carney, Esed rejimine silah sağlayan herkesin buna bir son vermesi gerektiğini vurguladı.

''Fırsat penceresi giderek kapanıyor''

Carney, Suriye'deki durumu ''korkunç'', Esad'in "gaddarlığını", ''kabul edilemez'' olarak tanımlayarak, ''Esad, tarihe, Suriyeli nesillerce nefret edilen bir tiran olarak gömülecek'' dedi.

Suriye'deki durumun giderek kötüleştiğini ve Suriye'nin demokratik geleceği için değişim getirmeye dönük fırsat penceresinin de giderek kapandığına işaret eden Carney, bu pencerenin kapanmasının, geniş çaplı mezhepsel bir iç savaş durumunu büyük ölçüde artıracağını söyledi.

Carney, değişimin getirilebilmesi için, BM Güvenlik Konseyi'ndeki ülkelerin, dünya üzerindeki ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini belirterek, ''Suriye'ye değişimin nasıl getirileceği ve Esad rejimine bakış'' konularında Rusya ile farklı görüşlere sahip olduklarını ama bu konuda çalışmaya devam ettiklerini ifade etti.

Bir soru üzerine, Carney, ''Eğer hızlı hareket etmezsek, eğer BM Güvenlik Konseyi ve diğer forumlar olarak, Suriye halkına hak ettikleri değişimi getirmek için yardım etme amacıyla bir araya gelmezsek, büyük ihtimalle Suriye'nin mezhepsel iç savaş yaşadığı bir durum içine gireriz ki bu durum Suriye'nin sınırlarının da dışına taşabilir, bölgeyi istikrarsızlaştırabilir, sadece bölgeye değil tüm dünyaya çok zarar verebilecek diğer ülkelerin de dahil olduğu çatışmalar doğurabilir'' ifadelerini kullandı.

Carney, halkına yaptıklarından sonra artık Suriye'deki değişim sürecinin Esad rejimini kapsayamayacağına dikkati çekerek, ''Esad, uzun süre önce bu değişimin bir parçası olma fırsatını kaçırdı'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler