‘ABD ve AB kendi çıkarlarına bakar’
Washington’un önemli Türkiye uzmanları seçimleri Cumhuriyet için değerlendirdi. Uzmanlar Türkiye-ABD ilişkilerinde sürpriz beklemiyor.
STEVEN COOK/ CFR
Türk üsleri açık kaldığı müddetçe ABD sessiz kalır
ABD’de yönetim üzerindeki en etkili düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nin (CFR) Türkiye uzmanı Steven A. Cook, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada ‘’Sonuçların ABD-Türkiye ilişkilerine büyük bir etki yapacağını sanmıyorum. Washington, Türkiye’deki siyaset, basın özgürlüğü ve siyasi muhalifler üzerindeki baskılar hakkında endişeli olmayı sürdürüyor ama şu an öncelik IŞİD ile mücadelede... Bu nedenle Türk üsleri koalisyon güçlerine açık almayı sürdürdükçe, Obama yönetiminin Türkiye’nin iç sorunları hakkında endişelerini yüksek sesle söylemesi pek ihtimal dahilinde değil” dedi.
GÖNÜL TOL/ MEI
İlişkiler açısından tek risk PKK ile savaş
Başkentin önemli düşünce kuruluşlarından olan Middle East Institute’de Türkiye programı direktörü Gönül Tol “AB İlerleme Raporu’nun açıklanmasının seçim sonrasına ertelenmesi, Obama yönetiminin Türkiye’deki demokrasi ihlalleri karşısında sesini çıkarmaması Batı’nın Türkiye ile ilişkilerinde prensip temelli değil çıkarcı bir tutum izlediğini gösteriyor. Bu nedenle ABD, Türkiye ile ilişkilerinin seyrinde Suriye odaklı bir politika izlemeye devam edecek gibi görünüyor” dedi. Tek komplikasyon yaratabilecek faktörün Kürt meselesi olduğunu söyleyen Tol, “Eğer PKK ile savaş mevcut yoğunlukta devam ederse bu durum PYD ile Suriye’de ortak hareket eden ABD ile ilişkileri gerebilir” yorumunu yaptı.
SONER ÇAĞAPTAY/WINEP
AKP’nin ABD ile sınavı asıl şilmdi başlıyor
Washington Enstitüsü Yakın Doğu Çalışmaları (WINEP) düşünce kuruluşunun kıdemli Türkiye uzmanı Soner Çağaptay da “ABD açısından Ankara’da tekrar tek parti hükümeti olması çok da kötü olmayan bir gelişme”dedi. Çağaptay “Ama bu aynı zamanda AKP’nin ABD ile imtihanın başladığı anlamına geliyor. Son 2-3 yıldır seçimler, Kürt meselesi, iç siyaset, koalisyon gibi bahanelerle, Suriye’de özellikle IŞİD’e karşı işbirliği dahil pek çok konuda ayak direyen AKP’nin, Suriye’de ABD ile daha derin işbirliği yapmaması için artık sebep yok. AKP’nin bundan sonra bu konulardaki tavrı ilişkileri deneyen bir süreç olacak” diye ekledi.
‘Erdoğan’ın despotizmden vazgeçeceğini sanmam’
JOHN HANNAH/ FDD
ABD Erdoğan’ı doğru yönde teşvik etmeli
Washington’un en saygın ulusal güvenlik uzmanlarından olan ve bir dönem eski başkan yardımcısı Dick Cheney’in danışmanlığını yapan John Hannah, Erdoğan’ın zaferi için “despotizmden ayrılması için az bir iyimserlik veriyor” yorumunu yaptı. Neocon’lara yakınlığıyla tanınan Demokrasileri Koruma Vakfı (FDD) düşünce kuruluşunun kıdemli uzmanlarından olan Hannah, buna rağmen “ABD’nin etkisini ve ağırlığını kullanarak Erdoğan’ı daha pozitif bir yöne doğru gitmesi için teşvik etmesi gerektiğini” yazdı. Hannah “Erdoğan muhaliflerine baskı yapmaktan vazgeçmeli ve PKK ile ateşkesi yeniden başlatarak Türkiye’deki Kürt toplumları ile geniş bir siyasi diyalog kurmalı. Parlamentodaki Kürt yanlısı HDP partisini de avantajına kullanmalı” dedi.
WILLIAM JONES/ AF ÖRGÜTÜ
Korkarım baskılar artarak devam edecek
Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye uzmanı William Jones sonuçların ardından “Erdoğan’ın ifade ve toplanma özgürlüğünü baskı altına almaya devam edip etmeyeceği çok önemli” yorumunu yaptı. 1990’lı yıllarda Türkiye’de görev yapan insan hakları uzmanı “Eğer seçim arefesinde HDP bürolarına yapılan saldırılar, televizyon ve basın kurumlarının kapatılması, Hürriyet gazetesi binasına saldırılar bir işaret ise korkarım ki baskılar artmaya devam edecek” dedi.
ELMİRA BAYRASLI /NAF
Yatırımcı için tek adam yönetimiyle iş yapmak zor
Amerikan televizyonlarının fikrine en sık başvurduğu Türkiye analistlerinden Elmira Bayraslı “Seçim sonuçları beni şaşırttı. Özellikle HDP’den ayrılıp AKP’ye oy veren Kürtler. Bu gösteriyor ki Erdoğan’ın korkutma taktikleri ve yaz mevsimindeki istikrarsızlık duygusu seçmeni istikrara oy vermeye sevketti. Türkler istikrarı kararsızlığa tercih ettiler” yorumunu yaptı. Yeni Amerika Vakfı (New America Foundation) düşünce kuruluşunda misafir uzman olan Bayraslı “Uzun vadede yatırımcıların Türkiye’ye bakışından şüpheliyim. Kurumlar ve kanunlar yerine günlük hayatın akışına bir liderin karar verdiği ülkede uzun dönemde iş yapmak güçtür” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- ‘Bir an önce ilan etmelerini bekliyoruz’