ABD'den Pakistan'a saldırı: 70 öldü

ABD Pakistan'a insansız uçakla hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 70 kişi hayatını kaybetti.

Yayınlanma: 24.06.2009 - 10:45
Abone Ol google-news

ABD'ye ait insansız bir uçağın dün Pakistan'da düzenlediği hava saldırısında ölenlerin sayısının 70'e yükseldiği bildirildi.

Pakistanlı istihbarat yetkilileri, Afganistan sınırı yakınlarındaki Güney Veziristan'da bir Taliban komutanının cenaze törenine katılan militanlara düzenlenen saldırıda uçağın birkaç füze fırlattığını söyledi.

Pakistan'da Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CİA) tarafından yapılan operasyonlarda kullanılan insansız uçakların saldırılarında çok sayıda da sivilin hayatını kaybetmesi Pakistan'da bazı kesimlerin tepkisini topluyor. Bu durum, terörle mücadele için ABD ile işbirliği yapan İslamabad hükümetini zor durumda bırakıyor.


ABD niçin saldırı düzenliyor

ABD, 11 Eylül saldırılarından sorumlu tuttuğu El Kaide örgütünün faaliyet gösterdiği Afganistan'daki Taliban yönetimini 2001 yılında devirdi. Bunun üzerine bu ülkedeki bazı El Kaide ve Taliban üyeleri Pakistan'da merkezi otoritenin bulunmadığı aşiretler bölgesine kaçtı.

Peştunların yoğun olduğu bölgeyi mesken tutan militanlar buradan Pakistan ve Afganistan'daki direniş hareketlerini yönetmeye başladı. ABD ve Afganistan militanlara barınma imkanı sağlamaması için Pakistan'a baskılarını sürdürdü. Pakistan'ın militanlarla mücadelede yeterince başarılı olamadığını ileri süren ABD son zamanlarda El Kaide ve Taliban militanlarını insansız uçaklarla vurmaya başladı.

ABD, geçen yıldan bu yana bölgede insansız uçaklarla 43 hava saldırısı düzenledi. Pakistanlı kaynaklara göre, saldırılarda aralarında bazı yabancı militanların da bulunduğu yaklaşık 400 kişi öldü.


İnsansız uçaklar nereden kalkıyor

ABD'nin Pakistan'da kullandığı insansız uçakların nereden kalktığı da merak konusu.
Amerikalı Senatör Dianne Feinstein, şubat ayında Senato'da yaptığı konuşmada, uçakların Pakistan'daki bir hava üssünden kalktığını söylemişti. Pakistan, Feinstein'ın iddialarını reddetmiş ve saldırılar için izin verilmediğini bildirmişti.


Saldırılarla ilgili ABD'nin tutumu

Saldırılar konusunda Pakistanlıların protestolarını önemsemeyen Washington yönetimi, füze saldırılarının İslamabad ile varılan bir anlaşma kapsamında düzenlendiğini ileri sürüyor.
Amerikalı yetkililer geçen ay yaptıkları açıklamada, Pakistan ile varılan anlaşmaya göre, Pakistan hava sahasındaki insansız keşif uçaklarının Afgan sınırı civarında bulunan militanlarla ilgili topladıkları bilgileri İslamabad yönetimine verdiklerini söylemişti.


Pakistan'ın tutumu

Pakistan ise ABD ile herhangi bir anlaşma yaptığı iddiasını reddediyor. İslamabad, ABD'nin öncülüğündeki terörle mücadele operasyonlarına destek verdiğini bildiriyor, ancak topraklarında yabancı askerlerin operasyon yapmasına izin vermiyor.

İnsansız uçaklarla yapılan operasyonların ülke egemenliğini ihlal ettiğini, militanların üstesinden gelmek için gösterilen çabalara zarar verdiğini kaydeden Pakistan, bu tip saldırıların kamuoyunun tepkisine neden olduğunu, militanlara halk desteğini de artırdığını vurguluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler