ABD'nin çekilme kararına Rusya'dan karşı hamle
ABD’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) askıya aldıklarını duyurmasının ardından Rusya da INF Anlaşması'nı askıya aldığını açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Orta ve Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması’ndan çıkmasına yanıt olarak Moskova’nın da anlaşmaya katılımını durdurduğunu açıkladı.
<haber-dikey:1228019>
Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüşmesinde, “Amerikalı partnerlerimiz anlaşmadaki katılımlarını durdurduklarını açıkladılar; biz de durduruyoruz. Onlar bilimsel araştırma çalışmaları ve deneysel gelişim çalışmaları ile ilgilendiklerini açıkladılar, biz de aynısını yapacağız “ ifadelerini kullandı.
Devlet Başkanı Putin, Rusya’nın kendisi için masraflı olan silah yarışına girmeyeceğinin altını çizerek, Savunma Bakanı’na mevcut bütçe çerçevesinde bu önlemlerin uygulanıp uygulanamayacağını sordu. Bunun üzerine Şoygu, Savunma Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde bu çalışmaların yürütülmesini sağlayacak bütçe düzenlemelerini sunacağını belirtti.
Putin, “Biz uzun yıllardır birçok kez silahsızlanma konusunda görüşmeler düzenlenmesini teklif ettik. Ve son yıllarda bizim inisiyatiflerimizin partnerlerimiz tarafından desteklenmediğini görüyoruz. Aksine uluslararası güvenliğin, kurulan sisteminin yok edilmesi için bahaneler aranıyor” dedi.
Lavrov: Tekliflerimiz Amerika'dan reaksiyon görmedi
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Stratejik Silah Anlaşması’na da değinerek, “Maalesef Rusya’nın süresi sona erecek olan stratejik silah anlaşmasının 2021’den sonra uzatılmasına yönelik görüşmelere başlanmasına yönelik teklifleri Amerika’dan hiçbir reaksiyon görmedi. Onlar sadece stratejik silah anlaşmasının geleceğine yönelik karar alınmadığını söylüyorlar” dedi. Lavrov bu durumun endişe uyandırdığının altını çizdi.
Lavrov, Rusya tarafının verilerine göre Amerika’nın askeri insansız hava araçlarını denemeye başladığı 1999 yılından itibaren Orta ve Kısa Menzilli Füzeler Anlaşması’nı ihlal etmeye başladığını belirtti. Lavrov, “Amerika kendi füze savunma sistemlerini denemek için balistik füzeler kullanmaya başladılar, 2014 yılından itibaren Avrupa’da yine kendi hava savunma sistemleri için füzeler yerleştirmeye başladılar” dedi.
Putin bunun üzerine, “Evet bu anlaşmayı ihlal etmektir” dedi.
Lavrov, “Şu anda bu sistemler Romanya’da yer alıyor ve Polonya’da ve Japonya’da kurulum için hazırlık yapılıyor” dedi.
Anlaşma neden önemli?
INF Anlaşması, 1987 yılında dönemin Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov ile ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından imzalandı.
Anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını öngörüyordu.
Denizden ateşlenen füzeleri ise kapsamıyordu.
Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 691 füze imha edilmişti.
INF Anlaşması, nükleer başlık takılan füzelerin 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutulmasını sağlamıştı.
Anlaşma, Soğuk Savaş'ın son dönemlerinde iki süper gücün nükleer savaş tehdidini azaltmak amacıyla başlattığı üç ayaklı silahsızlanma sürecinin parçasıydı.
Bu sürecin diğer ayağını 1991'de imzalanan Stratejik Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması (START), diğerini de uzay silahları konusundaki müzakereler oluşturmuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!