"ABD'ye Kırgız halkı değil üs lazım"

Kırgızistan'da geçici hükümetin Başbakan Yardımcısı Almazbek Atambayev, Bişkek'te 2001 yılından bu yana askeri hava üssü bulunduran ABD'ye yönelik eleştirilerde bulundu.

Yayınlanma: 12.04.2010 - 08:21
Abone Ol google-news

Rusya'daki temaslarının ardından Bişkek'te basın toplantısı düzenleyen Almazbek Atambayev, ülkedeki Amerikan üssüyle ilgili konunun uygar ve dikkatli bir şekilde çözüleceğini bildirdi.

Atambayev, ABD Büyükelçisinin, Bişkek'teki üslerini korumak için hak ve özgürlükler ile basın özgürlüğünün çiğnenmesine göz yuman tutumu üzerine daha önce kendisi tarafından uyarıldığını hatırlatarak, "ABD'ye Kırgızistan halkı değil, üs lazımdı" diye konuştu.

Afganistan'da istikrarın ve barışın sağlanmasına geçici hükümetin de önem vererek yaklaşacağını vurgulayan Atambayev, medeni bir ülke olduklarını ve bütün uluslararası yükümlülüklerin yerine getirileceğini söyledi.

Kırgızistan'da ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından Bişkek'te açılan üs, Bakiyev iktidarı döneminde Rusya'nın maddi yardımı karşılığında kapatma kararı alınmıştı. Rusya'dan mali yardım alan Bakiyev iktidarı, Amerikalılarla da üs kirasını üç kat artıran yeni bir anlaşma imzalamıştı.

Bunun üzerine Rus yönetiminin tepkisini çeken Bakiyev dönemi hükümet başkanı, Moskova ziyareti sırasında Moskova yönetimi tarafından kabul edilmemiş ve Kırgızistan'a verilen mali yardımların ticari bankalardan geri alınması talebi basında öne çıkmıştı.


"Bakiyev'in tutuklanması için operasyon hazırlanıyor"

Atambayev, basın toplantıda ayrıca, devlet başkanlığı görevinden istifa etmeyen ve Calalabad kentindeki Teyyit köyünde babaevine sığınan Kurmanbek Bakiyev'in tutuklanması için çalışmalarda bulunduklarını belitti.

Teyyit köyünün çok sayıda silahlı kişiler tarafından korunduğunu, Bakiyev'in binlerce köylünün arkasına sığındığını bildiklerini belirten Atambayev, "Artık kan dökülmesini istemiyoruz" diye konuştu.

Bu konunun kansız son erdirilmesi için çaba sarf edileceğini ifade eden Atambayev, Bakiyev'in ne ülkesinde ne de yurt dışında destek bulamadığını söyleyerek, "Bakiyev'i hiçbir ülke kabul etmiyor" dedi.

Atambayev, bir gazetecinin Bakiyev'in tutuklanmasına yönelik operasyonun ne zaman yapılacağı sorusu üzerine, "Size belki harekat planını da vereyim" diye cevap verdi.

Atambayev, Kurmanbek Bakiyev'in iki oğlu ile kardeşleri hakkında dava açıldığını da anımsattı. Atambayev, Bakiyev ile görüşmeyeceklerini de yineledi.


"Hiç kimsenin savunamayacağı kadar çok kan dökülür"

Olayların ardından iktidarı muhalefete kaptırarak başkent Bişkek'ten kaçmak durumunda kalan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev ise, tutuklanmasına ya da öldürülmesine ilişkin herhangi bir girişimde bulunulması halinde kan döküleceği uyarısında bulundu.

Gizlendiği Teyyit köyünde yandaşlarına seslenen Bakiyev, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hadi beni yakalamaya çalışsınlar, hadi öldürmeye çalışsınlar. İnanıyorum ki bu tür bir girişim hiç kimsenin makul gösteremeyeceği kadar çok kan dökülmesine neden olur" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler