AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var
Diyarbakır'da düzenlenen ''Avrupa Birliği Sürecinde Türkiye'nin Dışarıdan Görünümü'' sempozyuma katılan, Lübnan Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. May Abdullah, Türkiye'nin Müslüman Orta Doğu ile Hristiyan Avrupa arasında köprü görevi gördüğünü belirterek, ''Türkiye'nin AB'ye ihtiyacından çok AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var'' dedi.
Diyarbakır'da düzenlenen ''Avrupa Birliği Sürecinde Türkiye'nin Dışarıdan Görünümü'' sempozyumu başladı.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Jale Saraç, Hukuk Fakültesi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, üniversitenin yeni yönetimi olarak bilimsel çalışmaları yükseltmeyi ilk hedef olarak seçtiklerini ve bu konudaki çalışmalara başladıklarını belirterek, ''Bu bilinçle uluslararası toplantıları başlatmış olduk. Bugün düzenlenen bu toplantıyı dünyanın ünlü hukukçularıyla gerçekleştiriyoruz'' dedi.
Sempozyuma katılan Lübnan Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. May Abdullah ise son yıllarda dünya genelinde yayımlanan hemen hemen her dergide Türkiye ile ilgili haber ve makalelerin yer aldığını ve bu yayınlarda Türkiye'nin iç siyasi gelişmeleriyle dış politikadaki gelişmelerin irdelendiğini söyledi.
Türkiye'nin Müslüman Orta Doğu ile Hristiyan Avrupa arasında köprü görevi gördüğünü ve Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği demokratik açılımlarla tüm Orta Doğu ülkelerine örnek olduğunu kaydeden Abdullah, şunları kaydetti:
''Dünyada ekonomik krizlerin yaşandığı günlerde Türk ekonomisinde büyük gelişme var. İstikrarlı olması nedeniyle yatırımcılardan büyük talep almaktadır. Lübnan'ın yatırımlara ihtiyacı olduğu dönemde bizim zenginlerimiz Türkiye'ye gelip iletişim sektöründeki şirketlere yatırım yapmıştır. Birçok Arap Türkiye'den yer almıştır.
Türkiye'nin son yıllardaki siyasi gelişmelere bağlı olarak AB ve ABD ile ilişkileri arttı. Hiçbir AB'ye aday ülke Türkiye gibi 42 yıllık bekleme süreci beklemedi. Oysa Türkiye diğer aday ülkelerden daha iyi durumdadır. Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasıyla ihracatını arttırdı.''
Türkiye'nin AB için büyük bir pazar olduğunu belirterek, milli gelirinin ise AB'ye son giren ülkelerden daha iyi durumda olduğunu anlatan Abdullah, ''Türkiye özellikle emeğin serbest dolaşmasını istiyor. Onlar da bunu istemiyor. AB, 75 milyonluk Türkiye'yi devre dışı bırakmak istemiyor. Türkiye'nin AB ilişkileri zaten gelişmiş, çok da üye olması gerekmiyor. AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı çok daha fazla. Büyük sıkıntıları var. Türkiye'nin AB'ye ihtiyacından çok AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var'' dedi.
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Refik Korkusuz da sempozyumun fakültelerinin 26 yıllık geçmişindeki ilk uluslararası sempozyum olduğunu belirterek, etkinliğe Türkiye'nin yanı sıra Belçika, Lübnan ve İngiltere'den öğretim üyelerinin de katıldığını söyledi.
Sempozyum 2 gün sürecek.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- 9 aydır raporluydu...
- Akaryakıt tankeri patladı!