'Aceleye getirilecek bir şey değil'

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır'la aralarındaki barış anlaşmasında, Sina yarımadasına daha fazla Mısır askerinin sevkine imkan verecek bir değişikliğin aceleye getirilecek bir şey olmadığını söyledi.

Yayınlanma: 28.08.2011 - 14:06
Abone Ol google-news

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Sina'daki Mısır askerlerinin sayısının yükseltilmesinin önce Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp onaylanması gerektiğini de kaydetti. İsrail basınına göre Netanyahu bu açıklamaları, haftalık olağan Bakanlar Kurulu toplantısından önce bir araya geldiği Likudlu bakanlarla görüştüğü sırada yaptı. Son günlerde gerek İsrail, gerek Mısır basınında yayımlanan haberlerde, Sina'daki şiddet olaylarındaki tırmanma nedeniyle her iki ülkenin, bölgeye daha fazla Mısır askerinin sevk edilmesinde mutabık olduğu öne sürülmüştü. Ancak böyle bir hareket, İsrail'le Mısır arasındaki 1979 tarihli barış anlaşmasında var olan bazı maddelerin de değiştirilmesini zorunlu kılıyor.

Netanyahu ise toplantıda, "Eğer Mısır'la barış anlaşmasında bir değişiklik yapacaksak, ki ben bunun aceleye getirilecek bir şey olduğunu düşünmüyorum, bunun önce Bakanlar Kurulu'nca onaylanması gerekir" diye konuştu. Terörle ilgili sorunlar başta olmak üzere güvenlik konularına dikkat etmek durumunda olduklarını belirten Netanyahu, Mısır ile sınıra güvenlik bariyeri inşası için daha fazla kaynak ayırmaları gerektiğine de işaret etti.

İngiliz "Economist" dergisi, Cuma günü İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, Sina'daki olayların üstesinden gelebilmesi için, mevcut barış anlaşmasının yasaklamasına rağmen, Mısır'ın bölgeye daha fazla asker konuşlandırmasına izin verecekleri yolundaki sözlerini yayımlamıştı. Economist'e göre Barak, bu askerlerin helikopterler ve zırhlı araçlarla da destekleneceğini, ancak tankların olmayacağını vurgulamıştı. Ancak Barak bu ifadelerini dün geri çekerek, İsrail'in Sina'nın doğusuna ilave Mısır güçlerinin konuşlandırılmasını onaylama niyetinde olmadığını söylemişti.

Haaretz gazetesi, İsrail basınında geniş ölçüde yer bulan Economist haberinin ardından, Barak'ın yardımcıları aracılığıyla verilen bu izlenimi düzeltmeye çalıştığını kaydetti. Barak'ın ofisinden bir yetkili dün, Mısır'ın daha fazla asker konusunda herhangi bir talepte bulunmadığını, böyle bir talep gelirse uygun forumlarda ele alınacağını belirtmiş; ayrıca bu konuda otomatik bir onaylamanın olmadığını, şimdiye kadar Sina'ya gelişine izin verilen Mısır askerlerinin de üzerinde uzlaşılan tarihte bölgeden ayrılacaklarını kaydetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler