'Adalet Bakanlığı TMK değişikliğini gündemine almalıdır'

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Terörle Mücadele Yasası (TMK) mağduru çocukların sorunlarının uzunca bir süre gündemde olmasına rağmen, çocukların TMK'dan yargılanarak hüküm verilmesine son verecek düzenlemelerin hala yapılmadığını belirtti.

Yayınlanma: 29.01.2010 - 14:00
Abone Ol google-news

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç yaptığı yazılı açıklamada, Diyarbakır'da Anadolu Lisesinde okuyan ve okul birincisi olarak karnesini eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten alan E.A.'nın 15 yıl hapis cezasıyla yargılanmasının, tatil için gittiği Batman'da polise taş attığı gerekçesiyle tutuklanan 15 yaşındaki B.S.'ye çıkarıldığı ilk duruşmada 13 yıl altı ay hapis cezası verilmesinin kamuoyunun vicdanında derin yaralar açtığına değindi. Kılıç, tutuklu çocukların cezaevinde yaşadıkları uygulamaların ise endişe kaynağı olduğunu belirterek, "Kısa bir süre önce, haklarındaki bir suç isnadı ile tutuklanan ve Adana (Pozantı) Cezaevi'ne konulan 30'u aşkın çocuktan bazılarının işkencelere maruz kaldığı iddia edilmiş, bu konu basında da yer almış, milletvekillerince, meclis araştırma komisyonu kurulması istenmiştir" dedi.
 

Tutuklu çocuklarla görüşme talebimiz reddedildi

Kılıç, ilk ve orta öğretim çağında olan bu çocuklarla ilgili iddialar karşısında Adalet Bakanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne başvurarak 15 Ocak'ta Eğitim Sen Genel Başkanı olarak tutuklu çocuklarla görüşme talebini bildirdiklerini ancak Bakanlığın ziyaret isteğini reddettiğini ifade etti. Kılıç, Bakanlık'ın red gerekçesinin, sendikaların cezaevlerini denetleme yetkisinin bulunmadığına dayandırıldığını kaydederek, "Sendikamız, cezaevlerini denetleme gibi bir yetkisi olmadığının bilincindedir, böyle bir istemde de bulunmamıştır. Yalnızca, işkenceye maruz kaldığı iddia edilen çocuklardan bazılarıyla görüşme isteğimiz bakanlığa iletilmiştir. Ziyaret isteğimizin reddedilmesi, doğal olarak, bu konudaki kuşkularımızı arttırmıştır. Konuyla ilgili gerekli adımlar bir an önce atılmalı, Adalet Bakanlığı çocukları daha fazla mağdur etmeden TMK değişikliğini gündemine almalıdır" dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler