Adana bir insan olsaydı...

Adana'nın ileri gelenleriyle yapılan ankette, Adanalı ''sıcakkanlı'', ''keyfine düşkün'', ''misafirperver'', ''asabi'' ve ''cömert'' bulundu.

Adana bir insan olsaydı...
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.02.2010 - 08:25

Çukurova Üniversitesi Karataş Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Seyahat İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz tarafından yapılan anket çalışması üzerine hazırlanan ''Kent Markalaşması'' adlı kitapta, ''Adana'' ve ''Adanalılık'' üzerine tespitler yer alıyor.

Kitapta hazırlanan bilgilerin kaynağı olan ankete katılan 179 kişi arasında, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, fakültelerin dekanları, dönemin Adana Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı ve meclisi üyeleri, Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, eski milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri gibi kişiler bulunuyor.

Adana'nın kişilik özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla sorulan ''Adana bir insan olsaydı'' şeklinde başlayan sorulara verilen yanıtlara göre, Adana ''sıcakkanlı'', ''asabi'' ''misafirperver'', ''keyfine düşkün'' ve ''cömert'' olurdu.

Ankete göre ''yemeğe düşkünlük'', Adanalının en öne çıkan özelliği. Bu özelliğin oluşmasında en önemli sebep ise Adana kebabı. Arap, Türkmen ve Fransız mutfaklarından çok etkilenen zengin Adana mutfağı, yağlı ve baharatlı yiyecekler ve bol sebze meyveden besleniyor.

En çok ön plana çıkan ikinci özellik ise Adanalının ''keyfine düşkün'' olması. Araştırmaya göre, Adanalı yemeğe gösterdiği iştahı, ''çalışmak'' gibi rahatını kaçıracak eylemlere pek göstermiyor.

Adanalının en belirgin özelliklerinden birisi de ''sıcakkanlı'' oluşu. Bu özelliği sayesinde Adanalılar, ilişkilerinde candan ve sıcak davranıyor. Ancak bu aynı zamanda ''kısa süreli parlama'' ve kavga ile sonuçlanan ''asabiyet''in de bir nedeni haline gelebiliyor.

Sıcakkanlı olan Adanalılar, aynı zamanda misafirperverlikleriyle de ön plana çıkıyor. Adanalı, dışarıdan gelene kapısını sonuna kadar açan, kusursuz ağırlayan ve ''cömert'' bir yapıya sahip.

Adana'nın görsel anlamda simgesi ise ''sıcak turuncu.'' Sıcak turuncu, yakan güneşin yanında, narenciye üretimini de temsil ediyor.