Aden’de ‘darbe’ krizi

Yemen’in güneyindeki geçici başkent Aden’de ayrılık yanlısı Siyasi Geçiş Konseyi’ne bağlı milisler Hadi hükümeti güçleriyle çatıştı, hükümet binalarını ele geçirdi.

Aden’de ‘darbe’ krizi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.01.2018 - 21:23

Suudi Arabistan liderliğindeki uluslararası koalisyonun destek verdiği Mansur Hadi hükümeti ile İran destekli Husi milisler arasındaki üç yılı aşkın iç savaşın ve çatışmaların beraberinde getirdiği insani krizin sürdüğü Yemen’de tansiyon yükseliyor. Husilere karşı koalisyonda da bulunan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklendiği belirtilen, eski Aden valisi Aydarus el Zubeydi liderliğindeki ayrılıkçı Güney Hareketi’nin kurduğu Siyasi Geçiş Konseyi’ne bağlı milisler dün ülkenin güneyindeki geçici başkent Aden’de Hadi’ye bağlı güçlerle çatıştı. Çatışmaların Siyasi Geçiş Konseyi milislerinin Aden’e protesto için girişine izin verilmemesiyle başladığı öne sürüldü. Sağlık yetkilileri 3’ü sivil en az 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 30 kişinin de yaralandığını aktardı.

‘Darbe’ nitelendirmesi

Ayrılıkçıların yerel mahkeme, askeri kamp ve kimi hükümet binalarını ele geçirdiği duyuruldu. Hadi’ye bağlı hükümetin Başbakanı Ahmed bin Dağr, yaşananları “darbe” olarak nitelendirirken Riyad öncülüğündeki koalisyona müdahale çağrısı yaptı, çatışmaların derinleşmesinden İran’ın ve Husilerin çıkar sağlayacağını söyledi. AFP ajansının aktardığına göre Dağr, Hadi’nin talimatlarına dayanarak ve Arap koalisyonuyla yapılan görüşmelerin ardından tüm birimlere derhal ateşkes emri vererek”, “üslerinize geri dönün çağrısı da yaptı.

Kuzey-Güney birliğinin ancak 1990’da sağlanabildiği Yemen’de 2014’ün eylül ayında İran tarafından desteklenen Husiler, Devlet Başkanı Mansur Hadi’ye ve hükümete karşı ayaklanarak başkent Sanaa’nın kontrolünü büyük oranda ele geçirmişti. Sanaa’dan ayrılan Hadi önce güneydeki Aden’e geçmiş ve burayı başkent ilan etmiş, daha sonra güvenlik sorununu gerekçe göstererek ülkeden ayrılmış, altı ay sonra ise geri dönmüştü. 2015’te Suudi Arabistan öncülüğünde BAE’nin de katılımıyla kurulan uluslararası koalisyon ise Husilere karşı Hadi hükümetini destekliyor. Geçen yıl Hadi tarafından, BAE ile ilişkileri gerekçe gösterilerek görevden alınan Aden valisi Zubeydi, Güney bölgelerinin idaresini Kuzeyden ayırma iddiasıyla bir Siyasi Geçiş Konseyi’nin kurulduğunu ilan etmişti. Zubeydi, ülkenin siyasi birliğinin oylanması için güney vilayetlerinde bir referandum yapılacağını da açıklamıştı. Zubeydi geçen hafta yaptığı açıklamada ise Hadi hükümetini yolsuzlukla suçlamış, Hadi Başbakan Dağr’ı görevden almadığı takdirde “hükümeti devirecekleri” tehdidinde bulunmuştu.

Aden’deki saldırının uluslararası koalisyonun öncüsü Suudi Arabistan ile bir yandan koalisyona askeri destek verirken bir yandan ayrılıkçıları destekleyen BAE arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkileyebileceği, zaten siyasi bir bunalım yaşanan Yemen’de Kuzey-Güney ayrışmasının derinleştireceği değerlendirmeleri yapılıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler