Adıyaman tekstil üssü olabilir

Bölgesel asgari ücret uygulamalarıyla işçilik üzerindeki vergi yükünün dünya standartlarına çekilmesininin Adıyaman'daki üretim sorunlarının çözülmesinde etkilili olacağını savunan Adıyaman TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ersoy, şehre 300 milyon dolarlık yatırım çekmeyi ve böylece şehri tekstil üretim üssü yapmayı amaçladıklarını söyledi.

Adıyaman tekstil üssü olabilir
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.09.2008 - 09:49

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ersoy, yaptığı açıklamada, dün açıklanan tekstil, hazır giyim ve deri sektörüne yönelik Eylem Planı'nı olumlu bulduklarını, en sevindirici yanının da, fabrikasını Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine taşıyacaklara teşvik verilmesi olduğunu söyledi.

Türkiye'de sektör için ilk kez Eylem Planı hazırlandığına işaret eden Ersoy, ''Taşınacak firmalara enerji, vergi, yatırım teşviki verilmesi ve bunun 2009 yılında başlayacak olması çok sevindirici. Bu firmalara lojistik ve makine ekipmanlarını taşıyabilmesi için nakliye desteği de verilmeli'' dedi. Ersoy, kümelenme modellerine yönelik desteklerin planda yer aldığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Adıyaman'da zaten 4 yıldan beri tekstil ve hazır giyimde kümelenme var. Kümelenme modelinin, hükümet politikasına girmesi Adıyaman sayesinde oldu. Dün açıklanan, tekstil ve konfeksiyon sektörüne yönelik Eylem Planı en fazla Adıyaman'ayarayacak. Çünkü, çok iyi sektörel alt yapısı hem de nitelikli eleman var. Kahramanmaraş'ta da alt yapı var, fakat onlar iç piyasaya hakim. Adıyaman'da ise üretimin tamamı ihracata yönelik. İşçi verimliliği, üretim kalitesi yüksek.''

 

Bölgesel asgari ücret uygulanmalı

Eylem Planı'nın açıklanmasının hemen ardından Adıyamanlı sanayicilerle toplantı, İstanbul'daki yatırımcılarla görüşmeler yaptığını belirten Ersoy, şunları kaydetti:
''Adıyaman'da şu anda 61 tane konfeksiyon fabrikamız var. Yüzde 50'si yüzde 20 kapasite ile çalışıyor. Yüzde 20'si ise kamu borçlarından dolayı kapalı. Diğerleri ihracata yönelik full çalışıyor. 11 tane de dokuma fabrikamız var. Yatırımcı ve ortak bekliyoruz. Bütün ortaklığa açığız. Malımızı mülkümüzü verelim, gelsin onlar çalıştırsınlar, para vermesinler. Bu sayede atıl durumda olan fabrikalar tekrar ekonomiye kazandırılır. Organize Sanayi Bölgesinde daha önce tekstil ve konfeksiyon istihdamı 4 bin-4 bin 500 civarındaydı, şimdi 3 binlerde. Eylem Planı ile istihdamda canlanacak. Adıyaman'a 300 milyon dolar yatırım çekebiliriz, tekstil üretim üssü olabiliriz.''

Eylem Planı'nda ''bölgesel asgari ücret'' uygulamasına yer verilmeyişini eleştiren ve işçilik üzerindeki vergi yükünün dünya standartlarına çekilmesini isteyen Ersoy, ''615 bin nüfuslu Adıyaman'da nüfusun 325 bini yeşil kartlı. Adam geliyor (ben yeşil kartlıyım, bana 50 YTL fazla ver ama sigortalı yapma) diyor. Bölgesel asgari ücret uygulanır ve vergi yükü azaltılırsa, hem devletin yükü azalır hem de kayıt dışı önlenir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler