Afganistan'da ruh sağlığı problemleri

Onlarca yıldan beri savaşların, sosyal problemlerin ve yoksulluğun pençesi altındaki Afganistan'da, ruh sağlığı problemlerinin alarm verici boyutlara ulaştığı bildirildi.

Yayınlanma: 11.10.2010 - 08:56
Abone Ol google-news

Afganistan'da, Halk Sağlığı Bakanlığı görevini vekaleten yürüten Süreyya Delil, Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla başkent Kabil'de düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, Afgan halkının yüzde 60'dan fazlasının stres bozuklukları ve diğer ruh sağlığı problemleriyle karşı karşı bulunduğunu söyledi.

Afgan halkının ruh sağlığı durumunu, ''büyük bir sorun'' olarak niteleyen Delil, ülkenin, Taliban militanları nedeniyle sağlık görevlilerinin temel hizmetleri veremediği kesimlerinde durumun daha da vahim olduğunu vurguladı.

Delil, ''Aşırı yoksulluk, güvensizlik, şiddet ve cinsel eşitsizlik Afganistan'daki ruh sağlığı problemlerinin kötüleşmesine katkı sağlayan başlıca etmenleri oluşturuyor'' dedi.

Halk Sağlığı Bakanlığı Sözcüsü Gulam Sahi Kargar Nurığli de yaptığı konuşmada, Afgan halkının yüzde 60'ının ruh sağlığı sorunları yaşadığını gösteren DSÖ araştırmasının 2004 yılında yapıldığını anlattı. Nurığli, ''O zamandan beri savaşın devam etmesi, yoksulluğun ve ekonomik problemlerin ülkenin bazı kesimlerinde artması nedeniyle, akıl hastalıklarına yakalanan insanların sayısının da arttığını ve bu rakamın yüzde 60'ı geçtiğini var sayıyoruz'' dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yapılan açıklamada da Afganistan'da psikososyal problemler ve ruh sağlığı bozuklularının özellikle kadınları etkilediği belirtilerek, sağlık bütçesinden çok küçük bir payın ruh sağlığına ayrılması nedeniyle, ruh sağlığı bozukluğu olanların çoğunluğunun tedavi görmediği kaydedildi.

DSÖ Temsilcisi Peter Graaf, ülkede tüm Afgan halkının ruh sağlığı sorunları için sadece 2 psikiyatr ve 200 yatakla, psikiyatrik hizmet verilmeye çalışıldığına dikkati çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler