Ağaçları kesilmekten güneş enerjisi kurtaracak
Orman ve Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü ORKÖY Genel Müdürü Hüseyin Karaosmanoğlu, orman köylerinde ısınma ve ısıtma için ağaç kesiminin azaltıması amacıyla 2004 yılından bu yana yaklaşık 60 bin orman köylüsü aileye güneş enerjili su ısıtma sistemi kredisi verildiğini söyledi.
Orman ve Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (ORKÖY) ORKÖY Genel Müdürü Hüseyin Karaosmanoğlu, ormanların korunması, geliştirilmesi ve orman köylülerinin kalkınmalarına katkıda bulunmak amacıyla ''Güneş Enerjili Su Isıtma Sistemi Projesi''ni 2004 yılından beri uyguladıklarını söyledi.
Orman köylerinde temizlik için kullanılan suyun, ocak ve sobalarda ısıtıldığını, yakacak odunun ise ormanlardan temin edildiğini anlatan Karaosmanoğlu, bir ailenin banyo, çamaşır, bulaşık ve genel ev temizliği için yılda ortalama 5 ster (bir metreküplük yeri istif edilen odun miktarı) odun, ısınmak için de 20 ster odun yaktığına dikkati çekti.
Karaosmanoğlu, orman köylülerinin 12-16 stere kadar yakacak odun ihtiyaçlarının Orman İşletme Müdürlükleri tarafından yasal yollarla karşılandığını belirterek, bu miktarın üzerindeki ihtiyaçların ise usulsüz kesimlerle temin edildiğini ifade etti. Bu durumun ormanların tahribine sebep olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, şöyle konuştu: ''Gerek, orman köylerinde yaşayan vatandaşların yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmasının yaygınlaştırılması, gerekse bu maksatla ormandan kesilen ağacın azaltılması için güneş enerjisi ile su ısıtma projesini yaygınlaştırıyoruz. Proje, bir yandan orman köylüsünün hayat kalitesinin yükseltilmesi ve daha sağlıklı bir yaşam ortamına kavuşturulmasına hizmet ederken diğer yandan da yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisine ulaşımı kolaylaştırıyor. Bu uygulama tüm dünyanın temel ihtiyacı haline gelen enerji kaynaklarının etkin kullanımı, karbondioksit salınımının azaltılması politikalarıyla da uyum sağlıyor.''
'Yıl sonunda 59 bin 436 aileye ulaşacak'
Karaosmanoğlu, 2004 yılında 31 aileyle Konya'da başlatılan uygulamanın, yoğun taleplerin de dikkate alınmasıyla 2008 yılı sonu itibarıyla 40 bin 486 aileye ulaştığını söyledi. Projenin bu yıl için 18 bin 950 aileye daha ulaştırılmasının planlandığını anlatan Karaosmanoğlu, bu hedef doğrultusunda uygulamanın yıl sonu itibariyle toplam 59 bin 436 aileye ulaşılmış olacağını bildirdi.
Proje sayesinde temiz enerjinin yanı sıra orman köylüsünün yakacak odun tüketimini azaltıp, ormanlar üzerindeki baskısını da minimize ettiklerine dikkati çeken Karaosmanoğlu, şunları söyledi: ''Projeyle 2008 yılı sonuna kadar 330 bin 470 ster yakacak odunun tasarrufu sağlandı. Bu tasarruf ile küresel ısınma ve iklim değişikliğinin yaşandığı günümüzde diğer faydalarının yanı sıra yılda 5 bin 508 hektar büyüklüğündeki bir arazide yetişmiş olan ve atmosfere salınmış bulunan yaklaşık 35 bin ton karbondioksit karşılığı karbonu tutan 10 yaşındaki meşe baltalık ormanının kesilmesi önlendi. Sistemin üretiminde ve montajında yüzlerce kişiye istihdam sağlandı.''
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!