Ağız kokusuna çözüm: Dil temizliği

Haber Türk'ün haberine göre, dili fırçalamak, ağız kokusunu önlemek için diş fırçalamaktan iki kat etkili yöntem...

Ağız kokusuna çözüm: Dil temizliği
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.10.2008 - 13:22

Dil üzerinde oluşan tabakanın altında oksijensiz ortamda yaşayan mikroplar ağız kokusuna neden oluyor. Her gün en az bir kere dil temizliği yapılması gerektiğini söyleyen uzmanlar; "Toplumda her dört kişiden birinin problemi olan ağız kokusunun yüzde 95'i yeterli diş bakımı ve dil temizliği yapılmamasından kaynaklanıyor. Ağız kokusu boşanmalara bile neden oluyor" uyarısında bulunuyor.

Özel Bahar Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Gürkan Ünal, sosyal hayatı etkileyen, özgüveni sarsan, iletişim bozukluğuna yol açan ve utangaçlık duygusunun yaşanmasına neden olan ağız kokusunun, insanlarda içe kapanma ve stres gibi olumsuzluklar yaşamasına, evliliklerde boşanmalara bile neden olduğuna dikkat çekti. Ağız kokusuna; sigara, ağız kuruluğu, kötü ağız hijyeni, dental, burun, sinüs ve boğaz problemleri, alt solunum yolları enfeksiyonları, açlık, diyet ve çeşitli hastalıkların neden olduğunu anlatan Op. Dr. Ünal; toplumun yüzde 25'inin ağız kokusu problemi yaşadığını söyledi.

Ağız kokusu problemlerinin başlıca nedeninin ağız bakımı yapmamak olduğunu vurgulayan Ünal; şunları söyledi: "Ağız kokusuna, oksijensiz ortamda yaşayabilen mikroplar neden olmaktadır. Dil üzerinde oluşan tabakanın altında yaşayan bu mikroplar, kokunun en büyük nedenidir. Diş eti problemleri, diş çürükleri de bu mikroplara yaşayacak ortamlar sunar. Ağız kokusu basite alınmamalıdır. Yeterli diş ve dil temizliği yaparak insanlarımızın birçoğu yaşadıkları bu sıkıntıdan kurtulabilir. Avrupa ve ABD'de dil temizliğinin öneminin halk arasında bilindiğini ve uzun yıllardır insanların diş temizliği gibi dil temizliği de yaptıklarını görüyoruz. Ülkemizde dil temizliği maalesef yeterince bilinmiyor. Dil temizliğinin yapılabilmesi için gerekli aletlerin satışı da yok denecek kadar az. Günde en az bir kere dil temizliği yaparak, mikropların yaşamasına imkan tanıyan oksijensiz ortamın ortan kaldırılması lazım. Dil üzerinde oluşan katman temizlenmelidir."

Ağız kokusundan kurtulmak için özellikle yemeklerden sonra bol su ile gargara yapılmasını tavsiye eden Op. Dr. Gürkan Ünal, yoğurt, maydanoz, tarçın, yeşil çay kullanımının da ağız kokusunu giderdiğini kaydetti. Ağız kokusunun yaşanmaması için ağzın nemli olması gerektiğini vurgulayan Dr. Ünal; "Sıvı azlığı, ağız kokusuna neden olabiliyor. Diyet yapanlar da yeterli sıvıyı almadıkları için ağız kuruluğu nedeniyle ağız kokusu yaşayabiliyorlar" dedi.

 

Dil nasıl temizlenir?

Dilin fırçalanması ağız kokusunu azaltmada diş fırçalamaktan iki kat fazla etkilidir. Dil yüzeyinin kazınması için plastik dil kazıyıcıları ve küçük fırçalar dizayn edilmiştir. Bu özellikle bulantı refleksi olan hastalar için kolaylık sağlar.  Dil, fırçalanırken olabildiği kadar dışarı çıkarılır. Dil temizleyici/kazıyıcı dilin olabildiği kadar arka bölgesine yerleştirilir. Dil üzerine kuvvet uygulayarak öne doğru yavaşça çekilir. Dilinizin üzerinde biriken bakterileri temizlemek için bir dil raspası kullanılmalı veya fırçalama sırasında dil temizlenmelidir. Alkol ve sigara kullanılmamalıdır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler