Aile için zorlu dönem: Ergenlik

Ailelerin, ergenlik dönemindeki çocuklarıyla ilişkilerinde “baskıcı”, “tavizkâr” ya da “ilgisiz” tutumlardan kesinlikle kaçınmaları öneriliyor.

Aile için zorlu dönem: Ergenlik
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.01.2010 - 09:19

Annelik çok güzel. 11 yıldır kızımın her “anne” deyişi beni mutlu etmeye yetiyor. Ama zorluk hiç bitmiyor! “Kırkı çıksın düzene girer”, “3 aydan sonra gaz sancısı biter”, “hele bir konuşmaya başlasın sakinleşir” derken yıllar geçiyor ve ergenlik dönemi gelip çatıyor! Ergenliğe “çatışma ve çelişkiler dönemi” de deniliyor. Kızınız/oğlunuz kime çatacak? Tabii ki size! Biz de onlara mı çatalım? Duymazlıktan mı gelelim? Sabırla dinleyip hoş mu görelim? Ergen ana-babası olmak çok zor. Bu dönemi olabildiğince kolay atlatabilmenin sırrı ise iletişimi asla koparmamak.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Koordinatörü Didem Tangil, bu zorlu dönemin en sağlıklı şekilde geçirilmesi için önerilerde bulunuyor.

Ergenliğin, 11-21 yaşları arasında, dalgalanmaların yoğun görüldüğü zor bir dönem olduğunu belirten Tangil’e göre, aile ergeni anlamakta güçlük çekerken, ergen anlaşılma duygusunu tam olarak yaşayamadığını düşünür. Anne-babaların bu dönemde, çocuğunu iyi tanıması ve bu dönem özelliklerini iyi bilmesi halinde çatışmalar en aza indirilebilir.

Ergenliğin, hem anne-babalar hem de ergenler için duygu, düşünce ve davranışlar açısından iniş-çıkışlı geçen bir dönem olduğunu belirten Didem Tangil, yaşanan sıkıntıların normal olduğunun altını çiziyor. Bu sürecin sonunda gencin kendi ayakları üzerinde durabilen sağlıklı bir yetişkin olmasında anne babanın tutumu önem taşıyor. Ailelere, çocuklarıyla ilişkilerinde “baskıcı”, “tavizkâr” ya da “ilgisiz” tutumlardan kesinlikle kaçınmalarını öneren Tangil, çocuğun bir birey olarak kabul edilmesinin ve sorumluluk alabileceğine güvenilmesinin önemine dikkat çekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon