Aizanoi'de kazı yapan Alman Enstitüsü'nün lisansına iptal
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde 41 yıldır kazı çalışmalarını yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün (DAI) lisansının iptal edildiği bildirildi.
Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakanlar Kurulu kararıyla 1970 yılından bu yana kazıyı sürdüren Enstitünün lisansı, yine Bakanlar Kurulu kararıyla yaklaşık 20 gün önce iptal edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığınca kazıyı yürütecek yeni kazı grubu sorumlusunun belirlenmesinin ardından onay için Bakanlar Kuruluna sunulacağı ve onaylanmasından sonra yeni grubun çalışmalarına başlayacağı belirtildi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen, kazının Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden bir öğretim üyesinin sorumluluğunda yürütülmesinin planlandığını öğrendiğini ve yakın olmak istedikleri bu kazı için her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Aizanoi Antik Kenti
Kütahya il merkezine 57 kilometre uzaklıktaki Aizanoi Antik Kenti'nin adı, ''Su Perisi Erato'' ile efsanevi kral Arkas'ın birleşmesinden ortaya çıkan mitoloji kahramanı ''Azan''dan geliyor.
Aizanoi, Frigya'ya bağlı Aizanitislerin ana yerleşim merkezlerinden biri diye nitelenirken, kent alanının MÖ 3000'li yıllardan itibaren kullanıldığı tahmin ediliyor. Helenistik dönemde Bergama Krallığı ile Bithinya arasında el değiştirdiği bilinen Aizanoi'nin MÖ 133'de Roma egemenliğine girdiği tarihi kaynaklarda yer alırken bir piskoposluk merkezi kentin erken Bizans döneminde önemini yitirdiği belirtiliyor.
13. yüzyılda Çavdar Tatarlarının üssü olduğu, sonraları Çavdarhisar ismini aldığı kaydedilen kent, Avrupalı gezginlerce 1824 yılında keşfedildi.
''İkinci Efes'' olarak nitelendirilen Aizanoi'de Alman Arkeoloji Enstitüsünce 1970 yılından itibaren her yıl yapılan kazılarda dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 20 bin kişi kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, ''Meter Steunene'' kutsal alanı, nekropoller, bir bent ve su yolları gün ışığına çıkarıldı. Zeus Tapınağı'nın çevresinde MÖ 3000'li yıllara ait yerleşim tabakaları bulundu.
41 yıldır kazıyı yürüten DAI bünyesinde yer alan Freiburg Üniversitesi öğretim üyesi Ralf von den Hoff başkanlığındaki kazı grubu, ağustos ve eylül ayları olmak üzere geçen yıl 5 hafta, 2009'da 3 hafta, 2008'de ise 5 hafta süreyle antik kentte çalışmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke