'Ajan değil rapçiyim'

Ankara'da Gezi Parkı protestoları sırasında gözaltına alınan İranlı genç konuştu.

Yayınlanma: 08.06.2013 - 09:03
Abone Ol google-news

Ankara’da Gezi Parkı gösterileri sırasında gözaltına alınan ve ‘İran ajanı’ olduğu önü sürülen 20 yaşındaki Shayan Shamloo’nun mülteci bir ‘rapçi olduğu ve İran’dan politik baskı nedeniyle iki yıl önce Türkiy ’ye sığındı öne sürüldü. İfadesinde kulaklık almak için gittiği Kızılay’da olayların ortasında kaldığını söylediği belirtildi.

İranlı Shayan Shamloo 2 Haziran’da Ankara’daki Gezi Parkı gösterileri sırasında gözaltına alındı. Shamloo’nun ‘İran ajanı’ olduğu ve eylemi provoke ettiği iddia edildi. Ancak Shamloo’nun, poliste alınan ifadesinde, ajanlık suçlamasına yer verilmediği gibi, eyleme katıldığına dair delil de olmadığı belirtildi.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Shamloo’nun Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nde 4 Haziran’da alınan ifadesine göre, 2007 yılında İran’daki gösterilere katıldı ve iki hafta gözaltında kaldı. 2009’da liseyi terk edip müziğe başladı. Shamloo ifadesinde, “Rap müzikle uğraştığımdan dolayı İran polisi tarafından evim basıldı. Anneme şiddet uyguladılar. Ben de polise nefsi müdafaada bulundum. Eğer bu müzikle ilgilenmeye devam edersem idam edeceklerini söylediler. 2011 yılında kaçak yollarla Türkiye’ye geldim” dedi.

Annesi Kajaj’ın da emekli öğretmen olduğunu ve iki ağabeyinin bulunduğunu anlatan Shamloo, Ankara’da üç ay pansiyonda kaldı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne sığınma başvurusunda bulundu. Sırasıyla Nevşehir, Ağrı ve Sivas’ta mecburi iskanda tutuldu. Ocak 2013’te tekrar Ankara’ya döndü ve teyzesinin yaşadığı Almanya ’ya gidebilmek için büyükelçiliğe başvuruda bulundu ve sonuç beklemeye başladı.

 

‘İade etmeyin idam ederler’

Shamloo, ifadesinde, kulaklık almak için gittiği Kızalay Karanfil Sokak’ta gaz kütlesinin içinde kaldığını belirterek, “Gözlerim gazdan etkilendi yere oturdum. Gözümü açtığımda polisi gördüm. Beni Terörle Mücadele Şubesi’ne getirdiler. Polise karşı direnmedim ve kimseye zarar vermedim. Suç işlemedim” diyor. Sınırdışı edilmek üzere götürüldüğü Yabancılar Şubesi’nde Radikal’e konuşan Shamloo, “Eyleme katılmadım” diyor. İran’a dönmek istemediğini kaydeden Shamloo, “Siyasi mülteciyim. Beni idamla tehdit ettikleri için mecburen geldim. İran’a gidersem idam ederler” diye konuştu.

Öte yandan Gezi Parkı eylemleri sırasında gözaltına alınan Yunanistan vatandaşı 2 kişinin kendi imkânlarıyla uçakla ülkelerine döndükleri öğrenildi. Biri Erasmus öğrencisi iki Fransız vatandaşının ise işlemlerinin devam ettiği, İçişleri Bakanlığı’ndan karar beklendiği öğrenildi.

 

Sığınma talebi kabul edildi

İranlı Shamloo’nun Türkiye’ye iki yıl önceki yaptığı sığınma başvurusu, gözaltına alındıktan üç gün sonra, 5 Haziran’da reddedildi. Bu karar üzerine Avukat Özge Yücel, karara itiraz etti. BM ise dün Shamloo’nun sığınma talebini kabul etti. Avukat Özge Yücel’in verdiği bilgiye göre Türkiye’nin Shamloo’yu üçüncü bir ülkeye göndermesi gerekiyor. Şimdi karar bekleniyor.  


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler