AKM’ye reklam panosu muamelesi
Yedi senedir ‘tadilatta’ olan ve yenileme projesi yılan hikâyesine dönüşen Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) reklam panosuna dönüştürüldü.
Çürümeye terk edilen Türkiye’nin ilk opera binası AKM’yi boydan boya Ertuğrul 1890 filminin afişiyle kapladılar. Beyoğlu Kent Savunması adına avukat Eren Can, Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu’na konuyla ilgili dilekçe vererek, binaya zarar verildiği gerekçesiyle reklamın kaldırılmasını istedi.
Ertuğrul’un devasa afişi
AKM binası üzerine önceki gece geç saatlerde boydan boya Ertuğrul 1890 filminin afişi serildi. Filmin yapımcılığını Türkiye tarafında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Japonya tarafında ise Ertuğrul Film Partners yapım ortağı grubu üstlendi. Beyoğlu Kent Savunması aktivistleri de binaya reklam afişi asılmasına tepki gösterdi. Savunma adına birçok yetkili kuruma başvuruda bulunan Eren Can dilekçesinde AKM’nin İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu tarafından 1. grup kültür varlığı olarak tescil edildiğini anımsattı. İstanbul’un siluetinde önemli yer eden AKM’nin caddeye bakan cephesinin boydan boya reklam panosu yapılmış olmasının kabul edilemez olduğu belirtilen dilekçede reklam panosunun kaldırılması ve sorumlular hakkında tarihi yapıya zarar verildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulması talep edildi.
AKM’nin kapatılma süreci
AKM 2008 yılının mayıs ayında tadilat bahanesiyle kapatıldı. İstanbul 9.İdare Mahkemesi, Kültür Sanat Sendikası’nın açtığı dava sonucu AKM’ye ait avan proje tadilatını iptal etti. Kültür - Sen, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı yetkilileri ile bazı uzmanlar Mimarlar Odası’nın çağrısı üzerine bir araya gelerek korunma şekli üzerinde uzlaşıya vardı. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ile oda 2009 yılında AKM’de bir araya gelerek eserin uzlaşılan restorasyon koşullarını içeren bir protokol imzaladı.
Gezi’den sonra karakol
Bakanlık söz konusu projenin revize edildiği yapının tamiri ve tadilatı için yeni projeyi onaylayarak 2010 yılında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’na gönderdi. 2012 yılının şubat ayında Sabancı Holding ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında AKM restore işlemlerine dair mutabakat imzalandı. 2013 yılının mayıs ayında çalışmalar durdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mimarlar Odası’nın sorusu üzerine yolladığı yanıtta Mayıs 2012’de onarıma başlandığını, bina statiği etkileyecek can ve mal güvenliği nedeniyle 24 Mayıs 2013’te çalışmaların durdurulduğunu belirtti. Gezi Direnişi’nin ardından AKM polis karakolu olarak kullanılmaya başlandı. Mimarlar Odası, Nisan 2014’te binanın çürümeye terk edilmesine ve polis karakolu olarak kullanılmasına karşı suç duyurusunda bulundu. Ancak Ekim 2014’te kovuşturmaya yer olmadığına dair karar onandı.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!