AKP idam arayışında
15 Temmuz’un ardından idam cezasını yeniden gündeme getiren AKP hükümeti, anayasa değişikliği formülleri üzerinde çalışıyor. Darbe girişiminin devam eden bir suç olarak tanımlanması durumunda idam cezasının geriye doğru işletilebileceği üzerinde duran AKP’nin, Gülen’in iadesi konusunda ise ‘endişeleri’ var.
Devam eden suçlarda cezanın geri işleyebileceği formülüyle idam cezasının darbecilere uygulanabileceği belirtiliyor. Ancak darbecilere idam getirirken AKP içinde ‘Abdullah Öcalan’ın kapsam dışında kalacak olması endişe’ yaratıyor.,
AKP hükümeti, bir yandan Fethullah Gülen’in iadesi için ABD ile temasları hızlandırırken, bir yandan da idam cezasının geri getirilebilmesi için nasıl bir anayasa değişikliği yapılabileceği üzerinde değerlendirmeler yapıyor. Darbe girişiminin ‘devam eden suç’ olarak kabul edilerek idam cezasının geriye yürütülerek darbecilere uygulanabileceği üzerinde duran AKP’de, bir anayasa değişikliği yapılmasına karar verilmesi durumunda adam öldürme ve çocuklara tecavüz suçlarının da aynı kapsama alınabileceği düşünülüyor. Ancak AKP ‘idam cezasının darbeciler için uygulanıp Abdullah Öcalan için uygulanmamasının vatandaş nezdinde partiyi sıkıntıya sokabileceğini’ değerlendirilirken, Gülen’in iadesi konusunda da içten içe ‘İade edilirse Abdullah Öcalan gibi başımıza bela olur mu?” cümleleri sarfediliyor.
Üç farklı görüş
Partide, idam cezasının geri getirilmesi konusunda 3 farklı görüş dile getiriliyor.
Bazı hukukçu kurmaylara göre, idam cezası getirilse bile 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunanlara uygulanması hukuken sıkıntılı. Anayasa, ceza yasaları ve evrensel hukuk değerlerine göre, ‘suç ve cezalar geçmişe yürütülemez’ ilkesi nedeniyle idam cezasının darbecilere uygulanmasının zor olduğuna dikkat çekiliyor. İkinci görüş ise, ‘devam eden suç eylemlerinde” cezaların geçmişe yürütülebileceği biçiminde ifade ediliyor. Üçüncü görüş ise, 12 Eylül 2010 yılında yapılan referandumda kabul edilen anayasa paketinde, 12 Eylül darbesini yapanlara yargı yolunun açılmasından yola çıkılarak 15 Temmuz darbecilerinin de idam cezasıyla yargılanabileceği tezine oturtuluyor.
Anayasa değişikliği şart
İdam cezasının geri getirilebilmesi için anayasanın 38. maddesindeki “Ölüm cezası verilemez” hükmünün kaldırılması gerekiyor. DSP-ANAPMHP iktidarı döneminde 2001 yılında idam cezası, yalnızca “savaş ve savaş hali ile terör suçları” ile sınırlandırılmıştı. AKP, iktidara geldikten sonra 2004 yılında yaptığı anayasa değişikliğiyle ölüm cezasını tüm istisnalarıyla birlikte kaldırmıştı.
Kafalar karışık
Hükümet, Fethullah Gülen’in iadesi için girişimlerini hızlandırırken, parti içinde “Öcalan ile bağlantılı bir başka tartışma da idam cezasıyla ilgili yaşanıyor. İdam cezasının geri getirilip darbecilere uygulanması, hakkında verilen idam cezası ölüm cezasının anayasa değişikliğiyle kaldırılmasının ardından ömür boyu hapis cezasına dönüştürülen Abdullah Öcalan’ın kapsam dışında tutulması durumunda partinin siyaseten sıkıntı içine gireceğini de’ dikkat çekiliyor.
Bahaneleri halk oldu İdam konusunda en yetkili ağızlarından art arda “Halk idamın geri gelmesini istiyor. Gereğini yerine getireceğiz” açıklamaları yapılan AKP’de, idamın geri gelmesine ilişkin herhangi bir duraksama ya da sorgulama gözlenmiyor. Sorun Öcalan ve Gülen’in durumlarının yaratabileceği bir sorunun nasıl aşılabileceği ve özellikle de “İdam cezasını darbe girişiminde suçlu bulunanlar için geriye işleterek uygulayabilir miyiz” sorusuna hukuksal bir kılıf aramakta yoğunlaşıyor. Hukukçular anayasa değişikliği yapılmadan idam cezasının uygulanmasının olanaksız olduğunu vurguluyorlar. |
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi