AKP ideolojisi Sayıştay'da

CHP, 'Sayıştay'ın Siyasallaştırılması ve Bağımsız Denetimin Tasfiyesi' başlıklı raporunu tamamladı. Raporda, Sayıştay'ın nasıl 'denetimden uzaklaşarak siyasal iktidarın kontrolüne girdiği' örneklerle ortaya konuldu.

AKP ideolojisi Sayıştay'da
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.01.2011 - 10:03

CHP, Sayıştay’ın siyasallaştırılması ile ilgili bir rapor hazırladı. Seçim sürecinde kamuoyuyla da paylaşılacak raporda, “Sayıştay raporları AKP iktidarının ideolojisi doğrultusunda hazırlanmaktadır. Sayıştay’ın görev ve yetkileri budandı” denildi. Raporda, Sayıştay Başkanı Recai Akyel’in de daha önce AKP’ye yakın bir grupta görev yaptığı ve kariyerine bakılmadan Başkan olarak seçildiği vurgulandı.

'Erdoğan'ın denetim fobisi'

CHP, “Sayıştay’ın Siyasallaştırılması ve Bağımsız Denetimin Tasfiyesi” başlıklı raporunu tamamladı. Raporda, Sayıştay’ın nasıl “denetimden uzaklaşarak siyasal iktidarın kontrolüne girdiği” örneklerle ortaya konuldu. Sayıştay’ın “TBMM adına denetim” yaptığı anımsatılan raporda, AKP’nin “TBMM’ye bağlı denetim” yaptırdığı vurgulandı. 3 Aralık 2010’da TBMM’de kabul edilen Sayıştay ile ilgili düzenlemenin şekil bakımından da sorunlu olduğu ifade edilen raporda, yasanın “temel yasa” olarak görüştürülerek milletvekillerinin konuşmalarının engellendiği vurgulandı. Raporda, “AKP, Sayıştay üzerinde planladığı yeni operasyonun milletvekillerince derinliğine tartışılmasını engelledi” denildi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın denetimden hoşlanmadığı kaydedilen raporda, TBMM’de birikmiş fezlekelerinin niteliğine bakılması gerektiği, Erdoğan’ın dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı verdiği şiddetli tepkilere bakılması gerektiği kaydedildi. Sayıları 105’i bulan kamu özel fonlarının Sayıştay denetiminin dışına çıkarıldığı ifade edilen Raporda, “Bütçe gelirlerinin yüzde 55’i kadar bir gelire hükmeden bu fonlar denetim dışında bırakılmıştır” denildi.

'Siyasi kadrolaşma'

Sayıştay’ın yurttaşın ödediği vergiler, parlamentonun yaptığı bütçeler vasıtasıyla hükümetin yaptığı harcamaları “bütçe hakkı” adında denetleme görevi olduğu vurgulanan Raporda, şu ifadelere yer verildi:

'Yetkiler budanıyor'

“Sayıştay denetiminin siyasallaştırılması ve yetkilerinin budanması yoluyla parlamentonun ‘bütçe hakkı’nın sınırlandırılması yer almaktadır. Erdoğan hükümetleri, parlamentoya bağımsız, tarafsız ve nesnel bilgi sunma görevi olan Sayıştay’ın bu işlevini yerine getirmesini engelleyen uygulama ve düzenlemeler içinde olmuşlardır. AKP, Sayıştay’ı kendi ideolojisi doğrultusunda siyasal bir kadrolaşmaya giderek Sayıştay raporlarının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve nesnelliğini ortadan kaldırma, diğer yandan Sayıştay’ın görev ve yetkilerini budayarak parlamentonun ‘bütçe hakkı’ndan kaynaklanan denetim fonksiyonunun sınırlandırma biçiminde yapmaktadır.”

Sayıştay Başkanı Akyel’in Elbistan Kaymakamı iken 2007 yılı nisan ayında vekaleten 2007 yılı Eylül ayında da asaleten Tokat Valiliği’ne atandığı belirtilen raporda, 2009 yılı Haziran ayında da Akyel’in TBMM Genel Kurulu’nda Sayıştay Başkanlığı’na seçildiği anımsatıldı. Raporda, “Akyel’in 2001-2003 yılları arasında, ‘siyasal İslamcı’ bir yayın çizgisi olan ve AKP iktidarını destekler yayınlar yapan Yeni Şafak gazetesini çıkaran Albayraklar Grubu’nda çalışmış ve AKP iktidarıyla yakınlaşmıştı. Sayıştay Başkanlığı’na yapılan bu atama liyakat ve kariyer esaslarının bu dönemde nasıl çiğnendiğinin yeni bir göstergesini daha oluşturmuştur” ifadelerine yer verildi. Raporda Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sözlü sınavın da nesnel ölçütlerden uzak olduğu için Danıştay tarafından iptal edildiği vurgulandı. Ancak AKP hükümeti, bu gelişme üzerine yasayı değiştirerek, “sözlü sınav” yerine “mülakat” getirdi. Mülakatta kayıt alınması da yasayla engellendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler