"AKP kendi derin devletini inşa ediyor"

CHP, TBMM Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın Kurulması'na İlişkin Yasa Tasarısı'nın içeriğine yönelik ciddi endişeler taşıyor. Söz konusu yasa tasarının, "AK tipi kadrolaşma tasarısı" olduğunu öne süren Okay, "AKP'nin kendi derin devletini inşa çalışmalarının yeni bir örneğidir. Faşizan motifler taşıyan bir anlayışın ürünüdür" dedi.

Yayınlanma: 10.06.2009 - 11:30
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın Kurulmasına İlişkin Yasa Tasarısı'nın içeriğine yönelik ciddi endişeleri olduğunu söyledi. Okay, "Yasayla, 'şirin butik bir müsteşarlık kuruluyor, her şey güllük gülistanlık olacak' havası yaratıldı, bu yeni örgütlenmenin gerçek amaçları, boyutu, hukuksuzluğu gizlenmeye çalışıldı" dedi.

Okay Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, tasarıyla ilgili şu endişeleri dile getirdi:
"Tasarıyla İstihbarat Değerlendirme Merkezi kurulması öngörülüyor. Terörle ilgili istihbari bilgilerin bu merkezde toplanması amaçlanıyor. Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstihbarat Değerlendirme Merkezi'nin ihtiyaç duyduğu tüm istihbari bilgileri vermekle yükümlü tutuluyor. Oluşum, hiyerarşik açıdan alt konumda, ama verilen yetkiler bakımından terörle ilgili diğer birimlerin üstünde bir kuruluş olarak tasarlanmıştır. Bu yapılanma bize dinlemeyle ilgili kurulan yapıyı anımsatmaktadır. Bu tasarı ile de aynı şeyin yapılmak istendiği anlaşılmaktadır. Yani istihbaratın tek elde, F tipi örgütlenmenin hakimiyetinde toplanması amaçlanmaktadır."

AKP tipi kadrolaşma tasarısı

Tasarıyla, sınırsız sayıda sözleşmeli personel ve yabancı uzman istihdamına olanak tanındığını kaydeden Okay, kurulacak müsteşarlıkta çalışacak kişilerin nitelikleri hakkında tasarıda hiç bir düzenlemeye yer verilmediğini vurguladı.

Söz konusu yasa tasarının, "AK tipi kadrolaşma tasarısı" olduğunu öne süren Okay, "70 milyonu dinlemek için oluşturulan İletişim Başkanlığı gibi bu sefer tüm istihbaratı takip etmek, yönlendirmek amacıyla yeni bir yapı kurulmak istenmektedir. Bu AKP'nin kendi derin devletini inşa çalışmalarının yeni bir örneğidir. Faşizan motifler taşıyan bir anlayışın ürünüdür" diye konuştu.

Okay, tasarının önümüzdeki günlerde temel yasa olarak TBMM Genel Kurul gündemeni geleceğini hatırlatarak, "Bunun adına yangından mal kaçırmak denmez de ne denir?" diyerek sözlerini tamamladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler