AKP-MHP 'başkanlık' komisyonu
Geçen haftaki Yıldırım-Bahçeli görüşmesinde, yeni anayasa için AKP ve MHP arasında bir komisyon kurulması yönündeki görüşe iki liderin de olumlu baktığı bildirildi.
Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında geçen hafta yapılan görüşme, başkanlık sistemini öngören anayasa değişikliğini yeni bir boyuta taşıdı. “Tekliflerini Meclis’e getirsinler” diyen MHP lideri Bahçeli, iki parti arasında bir komisyon kurularak anayasa paketi hazırlanmasına olumlu baktı.
Görüşmede iki partinin temsilcilerinin yer alacağı bir komisyon kurularak çalışma yapması yönünde karar alındı. Komisyonda partilerden kaç kişinin olacağı ve nasıl bir çalışma yönteminin izleneceğinin bu hafta netleşmesi bekleniyor. Partilerin temsilcilerinin belirlenmesinin ardından toplanacak komisyonun ne kadar süre çalışacağı ilk toplantıda belirlenecek.
Bu hafta metin MHP’ye sunulacak Liderler arasındaki görüşmede metin sunmayan, sözlü olarak nasıl bir anayasa değişikliği istediklerini anlatan Başbakan Yıldırım’ın, bu hafta AKP’nin hazırladığı anayasa değişikliği önerisini MHP’ye sunması bekleniyor. Öneri metninin, iki parti arasında kurulacak komisyona da sunulabileceği kaydediliyor. Komisyonun yapacağı çalışma sonucunda iki parti arasında metin üzerinde bir uzlaşma sağlanabilirse anayasa değişikliği önerisinin ortak imzayla TBMM’ye sunulabileceği de belirtiliyor.
AKP’nin hazırladığı önerinin, ağırlıklı olarak 2012 yılında TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunulan metinden uyarlandığı kaydediliyor. Tek Meclis ve üniter yapı üzerine kurulan başkanlık önerisinde, başkanlık ve parlamento seçimlerinin aynı anda yapılması, başkanın kabineyi dışarıdan ataması, kararname çıkarma, yargı organlarına üye ataması gibi geniş yetkileri bulunuyor. MHP kaynakları, AKP’nin 2012 yılında komisyona sunduğu başkanlık önerisinin kabul görmediğine dikkat çekerek, “Aradan zaman geçti.
Eğer ülkenin gerçekleriyle uyumlu, rasyonel bir öneri gelirse farklı değerlendirilir, eğer 2012 önerisinde ısrar edilirse farklı değerlendirilir” görüşünü dile getiriyor. AKP, yeni anayasa ve yalnızca başkanlık sistemine ilişkin dar kapsamlı iki paket hazırlarken, MHP’nin sadece başkanlık sisteminin işleyişine yönelik dar bir paket istediği kaydedeliyor. AKP’de de ağırlıklı görüş, Meclis’teki görüşmelerin uzun sürecek olması nedeniyle 30-35 maddelik yalnızca başkanlık sistemiyle ilgili paketin getirilmesi yönünde. Ancak hem paketin içeriği hem kapsamı hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’un konumu ile ilk başkanlık seçiminin ne zaman yapılacağına ilişkin hükümler iki partiden oluşacak komisyonda netleşecek.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası