AKP, 'şeriat'tan vazgeçmiyor...
TBMM Dışişleri Komisyonu'nda, "şeriat" hükümlerine göre faaliyet gösterecek olan "islami finans kurumları"nın kurulmasına ilişkin uluslararası sözleşme, CHP'lilerin, "Şeriat ilkeleri geçerli olan anlaşmaya imza atmak Anayasa'ya aykırı, suç işliyorsunuz" tepkilerine karşın AKP oylarıyla kabul edildi.
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda “şeriat” ilkelerine göre faaliyet gösterecek “islami finans kurumu” oluşturulmasını içeren uluslararası sözleşmeler, CHP’lilerin sert tepkilerine karşın AKP oylarıyla kabul edildi. CHP’li Komisyon üyeleri, “Şeriat ilkeleri geçerli olan anlaşmaya imza atmak Anayasa aykırı. Suç işliyorsunuz” diyerek tasarının geri çekilmesini isterken, AKP’liler, “şeriat hükümlerine rezerv koyduk” diyerek geri adım atmadı.
AKP’nin daha geçen yasama döneminde de gündeme getirdiği, ancak CHP’nin sert muhalefeti ve kamuoyu tepkileri üzerine geri çekilen “Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu Kurucu Anlaşması”nın uygun bulunduğuna ilişkin yasa tasarısı ile “Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu Kurucu Anlaşmanın Onaylanmasını Uygun Bulan Kanun Tasarısı”nın da aralarında bulunduğu uluslararası sözleşmeler görüşülerek kabul edildi. Tasarılarda her iki kurumun “şeriat hükümlerine” göre işleyeceği ve “şeriat hükümlerine uygun faaliyet gösteren” firmaları destekleyeceğine dikkat çeken CHP’liler, bunun Anayasa’ya aykırı olduğun ubildirdiler.
Edinilen bilgiye göre CHP’li Komisyon üyeleri Onur Öymen ve Şükrü Elekdağ, Türkiye’nin “şeriat hükümleri” nedeniyle bu anlaşmaya onay veremeyeceğini belirttiler. Dışişleri Bakanlığı temsilcileri ise “şeriat ilkelerinin geçerli olacağı”na ilişkin hükümlere Türkiye’nin çekince koyduğunu, Anayasa, yasa ve bağlı bulunan anlaşma hükümlerinin saklı tutulduğunu vurguladılar. Ancak Bursa Milletvekili Onur Öymen, anlaşmanın “esasını” bu hükümlerin oluşturduğunu, dolayısıyla belli maddelere çekince koymanın bir anlam ifade etmeyeceğini bildirdiler. CHP’li üyeler, sadece “islami esaslara göre faaliyet gösteren” kurumlara destek verilecek olmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu belirterek, özetle şu görüşleri dile getirdiler:
“Başka ülkelerde hıristayanlıkla ilgili böyle bir anlaşma yapılsa biz nasıl tepki gösteririz? Burada şeriat kurallarına göre üretim yapan şirketlere yine şeriat kurallarına göre destek verilecek. Finans kurumları da şeriat hükümlerine göre hareket edecek. Anlaşmaya rezerv koymanız yetersizdir. Anlaşmanın özü şeriat kurallarının geçerli olduğudur. Anlaşmanın özüne rezerv koyamazsınız. Yanlış yapıyorsunuz suç işliyorsunuz. Laikliğe aykırıdır. Şeriat kurallarının uygulandığı bir düzenlemeyi Meclis’e getiremezsiniz”
Ancak AKP’li üyeler, daha önce de bu anlaşmaların imzalandığını ve Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğünü, yüksek mahkemenin “anayasaya aykırılık” kararı vermediğini savunarak, tasarıyı komisyondan geçirdiler.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!
- 9 aydır raporluydu...